"Spremni smo da potpišemo sporazum o nešpijuniranju sa SAD"

"Spremni smo da potpišemo dogovor o nešpijuniranju sa drugim državama", izjavio je prvi čovek Huaweija Liang Hua u sedištu te kompanije u Šenženu u Kini, na pitanje da li bi potpisao takav sporazum sa Sjedinjenim Američki Državama.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 06.06.2019.

10:30

Foto: Depositphotos / oleschwander

Cilj takvog dokumenta bio bi da uveri američke zvaničnike da Huawei svoju tehnologiju neće koristiti za nadzor.

"Međutim, budući da Amerika ne kupuje od nas, a možda ni u budućnosti neće hteti da kupuje, ne znam da li će postojati prilika da se takav ugovor uopšte potpiše", rekao je Hua.

Predsednik Huaweija je ovo izjavio obraćajući se grupi američkih novinara, tokom susreta koji je organizovala Kinesko-američke fondacije. To je, kako ističe Forbes, prvi takav javno iznesen predlog.

Od kako je, prošlog meseca, američki predsednik Donald Tramp zabranio američkim telekomunikacionim i IT kompanijama da kupuju opremu od stranih proizvođača, koji su ocenjeni kao rizični, kineski Huawei se suočava sa sve većim teškoćama, posle odluke Vašingtona da bude stavljen na crnu listu.

Osim Amerike, još nekoliko zemalja je otkazalo porudžbine kineskom tehnološkom gigantu.

Prema nekim nepotvrđenim informacijama, Huawei je zbog ovog udarca čak i obustavio proizvodnju pametnih telefona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: