Izveli hakerski napad na najneverovatniji način

U nameri da pristupe korporativnim računarskim sistemima, hakeri sve češće napadaju internet stvari poput klima uređaja i CCTV kamera.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Internet stvari su kombinacija hardvera, softvera i aplikacija koja povezuje predmete iz našeg svakodnevnog života koji su opremljeni senzorima, procesorima i uređajima za komunikaciju. Tačnije, ovaj pojam se odnosi na uređaje koji su povezani na internet i putem kojih je moguća razmena podataka.

Izvršna direktorka kompanije Darktrace Nikol Igan rekla je da postoji mnogo takvih uređaja od termostata, rashladnih sistema, klima uređaja do bežičnih zvučnika koje ljudi nose sa sobom, što je potencijalna (nezaštićena) meta hakerskih napada, piše Business Insider.

Ona je kao primer navela slučaj na kom je njena firma radila. U jednom kazinu hakerski napad izvršen je na termometru u akvarijumu.

Hakeri su uz pomoć termostata pristupili mreži, a zatim i bazi podataka odakle su i prikupili potrebne informacije.

Robert Hanigan, bivši direktor britanske obaveštajne agencije za praćenje elektronskih komunikacija GCHQ, prisustvovao je panelu potvrdivši da je napad na internet stvari rastući problem za kompanije.

"Znam za banku koja je bila hakovana preko CCTV kamera“, rekao je Hanigan dodajući da je problem što takvi uređaji i dalje rade.

Vesti

Nintendo Labo se prodaje ispod očekivanog

Kada je u januaru ove godine Nintendo predstavio Nintendo Labo, mnogi su se zapitali da nije 1. april stigao dosta ranije, i utisak je bio negde između “Nintendo je genije” i “Nintendo je zapravo počeo da uvaljuje ljudima karton”.

Vesti ponedeljak 30.04. 21:11 Komentara: 8

Koliko često treba čistiti tastaturu?

Australijski naulnici u nedavnoj studiji otkrili su da daska na wc šolji ima pedesetak bakterija na dva kvadratna centimetra, što zapravo i nije mnogo. Na tipičnoj tastaturi, posebno onoj koju deli više ljudi, situacija je, po istoj studiji, čak 400 puta gora.

Vesti subota 28.04. 08:35 Komentara: 13
strana 1 od 57 idi na stranu