Iran ukida Telegram zbog nacionalne bezbednosti

Iran planira da ograniči pristup aplikaciji za dopisivanje Telegram zbog zaštite nacionalne bezbednosti, preneli su iranski mediji.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Gettyimages / ilustracija
Foto: Gettyimages / ilustracija

Odluka o blokiranju Telegrama doneta je na najvišem nivou i ta aplikacija će biti zamenjena sličnim lokalnim sistemom, prenosi sajt Mashreghnews.ir, pozivajući se na predsednika odbora za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku u iranskom parlamentu Aledina Borojardja

Prema njegovim rečima, zabrana Telegrama je odgovor na destruktivnu ulogu koju je ta aplikacija imala tokom prošlogodišnjih antivladinih protesta u Iranu, u kojima je život izgubilo 25 osoba, a više od 5.000 ljudi je uhapšeno.

Telegram, koji ima oko 40 miliona korisnika u Iranu, bio je privremeno blokiran tokom antivladinih protesta u januaru. Ipak, oko 10 odsto korisnika uspelo je i tada da ga koristi preko proksi servera.

Aplikacija Telegram je besplatan servis za slanje poruka koji može da se koristi na "pametnim" mobilnim telefonima i na kompjuterima. Popularna je zbog jake zaštite poruka, koja je čini jednim od najsigurnijih kanala komunikacije, ali je iz tog razloga koriste i ekstremisti i druge kriminalne grupe.

Telegram su 2013. osnovala dva brata, Rusi Nikolaj i Pavel Durov.

strana 1 od 54 idi na stranu