Preminula legenda Nintenda Hiroši Jamauči

Hiroši Jamauči, japanski biznismen zaslužan za transformaciju kompanije Nintendo od male manufakture za proizvodnju karata u jednu od najvažnijih kuća za video igre, preminuo je u 85. godini.

Izvor: BBC
Podeli

Jamauči je na čelu Nintenda proveo 53 godine, a u trenutku smrti bio je drugi najveći deoničar japanskog IT diva. Njegovo bogatstvo procenjeno je na 2,5 milijarde dolara. Nintendo je informaciju o smrti potvrdio email-om.

Jamaučija smatraju za legendu u gejming istoriji i jednog od najvažnijih ljudi za proboj kućnih konzola tokom osamdesetih godina XX veka. U kompaniju je došao 1949. godine, a funkciju predsednika napustio je 31. maja 2002. godine - nasledio ga je Satoru Ivata.

"Ne možete da zanemarite uticaj ovog čoveka na industriju video igara," rekao je Rob Krosli, urednik magazina "Computer and Video Games" za BBC.

"Gurnuo je Nintendo u svet video igara i to takvim hitovima kao što je to bio Donkey Kong. Ovaj čovek je bio na čelu kompanije za vreme promocije svih bitnih konzola: NES-a, SNES-a, N64 i Gamecube-a - prve dve konzole su verovatno bile i najvažnije za ono što se dešava danas."


Vesti

Google: 7 stvari koje ne znate o nama

Novinar Heri Mekreken (Tajm) dobio je jedinstvenu priliku da nekoliko dana boravi u sedištu kompanije Google (Gugl), nakon čega je otkrio zanimljivosti koje većina nas, običnih smrtnika verovatno nije znala.

Vesti ponedeljak 30.09. 21:52 Komentara: 21

Naočare prevode jelovnik za vas

Japanska kompanija NTT Docomo predstavila je danas svoj najnoviji tehnološki hit - naočare koje mogu da u realnom vremenu prevedu jelovnik ispisan japanskim znacima na jezik stranog korisnika.

Vesti ponedeljak 30.09. 18:43 Komentara: 8

Mobilni telefoni nam "otimaju" privatni život

Mobilni telefoni su ustoličeni kao stavri koje nas čine povezanijim i koji su revolucionarno izmenili naš kvalitet života, međutim nova akademska studija sprovedena u Nemačkoj pokazuje da nam mobilni telefoni "kradu" privatni život, pa čak i negativno utiču na našu sposobnost da mislimo.

Vesti nedelja 29.09. 16:39 Komentara: 20

Zaboravite Ctrl+Alt+Del, evo boljih prečica!

Nedavno je i sam osnivač Microsofta Bil Gejts konačno priznao da je neophodna komanda za logovanje korisnika Ctrl+Alt+Del bila greška. Ipak mnogi su bili ludo zaljubljeni u ovu prečicu. To nije razlog da ne razmislite i o sledećim preporukama...

Vesti nedelja 29.09. 13:59 Komentara: 74

Zašto je Japan ljut na Google?

Japan je tražio od lokalnih vlasti i državnih univerziteta da ne stavljaju Googleove mape na sajtove zato što se na nekima od njih koriste nejapanska imena za ostrva oko kojih ta zemlja vodi teritorijalne sporove.

Vesti nedelja 29.09. 12:03 Komentara: 14
strana 1 od 89 idi na stranu