Ubuntu uskoro na telefonima

Popularni operativni sistem konkurisaće Androidu, iOS-u i Windowsu na pametnim telefonima, televizorima i tabletima.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2011.

17:01

Default images

Kompanija Canonical, koja stoji iza najpopularnije Linux distribucije, planira da Ubuntu 12.04 prebaci u kategoriju distribucija Linuxa s dugoročnom podrškom i doda mu Unity interfejs, piše ZDnet.

Nakon toga krenuće širenje na sve kompjuterske uređaje. Procenjuje se da bi prvi primerci uređaja pogonjenih Ubuntuom i procesorima ARM mogli početi da se pojavljuju tokom drugog tromesečja sledeće godine.

Potpuno dovršena verzija, spremna za sve platforme, trebalo bi da se pojavi 2014. godine.

Glavni konkurent, smatraju u Canonicalu, biće im Googleov Android, koji već dominira globalnim tržištem. Ipak, u toj kompaniji uvereni su da još uvek ima mesta, ne samo za Ubuntu, već i za Windows 8.

Naime, nakon što je Google kupio kompaniju Motorola Mobility, mnogi proizvođači hardvera potražiće alternative Androidu.

Ubuntu nije jedini operativni sistem koji je u planu za korišćenje na više različitih platformi. Microsoft radi nešto slično sa svojim Metro interfejsom u Windowsu 8.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: