Start konferencija: Windows 8 stigao u Srbiju

Prva Start konferencija završena je u nedelju na Fakultetu organizacionih nauka proglašenjem pobednika 24-časovnog takmičenja u kreiranju Windows 8 aplikacija, a tokom dva dana, koliko je trajala konferencija, kroz bogat program, publici u Beogradu predstavili su se brojni IT stručnjaci sa naših prostora.

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2012.

10:10

Default images

Učešće, kako na konferencijskom, tako i na takmičarskom delu, je bilo besplatno.

Centralna tema konferencije je bilo upoznavanje učesnika sa najnovijim operativnim sistemom - Windows 8, ali i drugim trendovima u informatičkom društvu. Među govornicima koji su publici predstavili svoje uspešne projekte i iskustva bili su Nenad Basta - Country Manager kompanije Lenovo, koji je pokazao zašto je Lenovo prvi ne samo u regionu, već i širom sveta, Vladimir Prelovac - čovek koji spretno multitaskuje u tri startap kompanije, ali i dalje uspeva da putuje dva meseca godišnje, tim ljudi iz Microsoft Development Centra iz Srbije, Vukašin Stojkov - koji tvrdi da je sada najbolji trenutak u istoriji za pokretanje startapa, Nenad Božidarević - student završne godine Računarskog fakulteta koji je na slikovit način opisao put od studenta Univerziteta u Beogradu do budućeg zaposlenog u Facebook-u.

Događaj je imao i takmičarski deo gde se 8 timova od po 3 člana tokom 24 sata nadmetalo u kreiranju Windows 8 aplikacije na temu rešavanja problema iz okruženja. Tokom noći između subote i nedelje, raspoređeni u 8 različitih sala na Fakultetu organizacionih nauka, timovi su proveli dan i noć kreirajući pobedničku aplikaciju, uz mentorstvo stručnjaka iz Microsoft-a. Učesnici su zatim prezentovali svoja rešenja stručnom žiriju od pet članova, kada je jednoglasno odlučeno da je prvo mesto zaslužio tim ERROR 2D KNEE koji čine Boris Perović, Vladimir Dimić i Vlado Pajić, sa pobedničkom aplikacijom Good Times, koja rešava dilemu gde izaći. Drugo mesto pripalo je timu Tanja Vetrović Panković u sastavu Dušana Zdravkovića, Nenada Božidarevića i Nikole Stojiljkovića koji su se kroz svoju aplikaciju okrenuli problemu nezaposlenosti, dok su treće mesto osvojili Mladen Trišić, Nemanja Stančić i Petar Milovanović iz tima Mesečari sa aplikacijom Genus koja za predmet ima donaciju krvi. Članovi pobedničkog tima dobili su Windows 8 tablete kompanije Lenovo, dok su drugoplasirani i trećeplasirani timovi dobili Windows 8 Full Pro, odnosno Windows 8 Pro licence.
Učesnici konferencije su na jednom mestu videli primere uspešnih projekata koji će ih, nadamo se, inspirati da se sledeće godine nađu na mestu predavača, dok je Windows-ova prodavnica aplikacija dobila 8 novih aplikacija iz Srbije zahvaljujući izvanrednim mladim takmičarima.
Start Conference je organizovalo udruženje studenata informatike FONIS, pod pokroviteljstvom kompanije Lenovo, Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, predstavništva Microsoft-a u Srbiji, Mobilne telefonije Srbije i Fakulteta organizacionih nauka.
Retrospektivu kompletnog događaja možete pronaći na zvaničnom sajtu projekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: