Šest primera fantastičnog gejming dizajna

Šta prvo primetite kod neke video-igre? U 99% slučajeva to je dobar (ili loš) gameplay dizajn.

Podeli

Zato smo odlučili da vam predstavimo igre koje su pravi primeri vrhunskog dizajna i koje su zauvek promenile gejming industriju. Naravno, ne treba zaboraviti lavovski deo posla koji obave programeri i montažeri koji brinu o sinematicima.

Oni su deo velikog tima koji omogućava talentovanim dizajnerima koje predvode art direktori da u potpunosti pokažu svoju kreativnost. Kad se sve to sabere, dobijemo vrhunske igre i fantastične primere gejming dizajna. Ako do sada niste igrali ovih 6 igara, toplo ih preporučujemo!

1. Legend of Zelda: Breath of Wild

Kako spojiti tradiciju i novi vizuelni identitet? Promeniti detalje tako da celina zadrži svoj karakter. Glavni lik Link više ne nosi kapu (koja je ionako izgledala kao deo spavaćice), dok su svi ostali prepoznatljivi delovi njegovog lika nacrtani s velikom pažnjom u novom vizuelnom stilu. Igra izgleda kao slikarsko platno, što je postignuto kombinacijama boja koje deluju kao da su nanete slikarskom kičicom. Ovo je pravi primer kako dobar dizajn utiče na kvalitet igre, koja je ocenjena čistom desetkom.

2. Tomb Raider

Nijedna priča o dizajnu u igrama ne može da prođe bez priče o Lari Kroft, junakinji igre Tomb Raider. Kada se pojavila 1996. godine, igra je unela dvostruku revoluciju u gejming industriju. S jedne strane igra je isključivo rađena korišćenjem 3D dizajna, a s druge – predstavljena je junakinja koja će ući u istoriju. Iako je Lara tada bila prilično „kockasta”, postala je instant hit. Danas je ona možda i najpoznatiji lik iz igre uz Super Marija. Za to je prvenstveno zaslužan dizajn Lare, koji je vešto koketirao sa seksepilom junakinje. Tirkizna majica, kratke pantalone, pletenica i dva pištolja su nešto po čemu ćete je uvek prepoznati.

3. Bioshock

Iako se u ovoj pucačini nalazite u ulozi pojedinca, podzemni grad Rupture, u kome se odvija radnja, ipak je glavni junak ove igre. Jedinstveni dizajn je omaž 50-im godinama prošlog veka i viziji budućnosti koja je tada bila aktuelna, što se savršeno slaže sa pričom o gradu na dnu mora, koji predstavlja propalu utopiju. Kako je reč o igri koja se oslanja na atmosferu, bilo je od presudne važnosti verno dočarati svu jezu propalog grada. Pri dizajnu igre brinulo se i o najsitnijim detaljima, koji svi zajedno čine ovu igru pravim primerom digitalnog remek-dela. Zato i ne čudi što je Bioshock zajedno sa svojim nastavkom dobio brojne nagrade i smatra se za jednu od najboljih video-igara svih vremena.

4. Overwatch

Dizajn je, pored gameplaya, bio od presudnog značaja za uspeh ove multiplayer pucačine. Glavna razlika u odnosu na mnoge igre sličnog izvođenja je postavljanje atmosfere. Radnja u Overwatchu se odvija u bliskoj budućnosti, koja nije distopijska, već progresivna i optimistična. Ovaj pristup je trebalo dočarati pravim dizajnom likova i okoline, uz obilno korišćenje boja. A kako je reč o pucačini, neophodno je da se u igri likovi raspoznaju s lakoćom. To je izvedeno tako što je svaki karakter jedinstven po pitanju oblika, visine i generalno dizajna njegovog izgleda. Posao je obavljen fantastično, o čemu govore i brojne nagrade i titule za najbolju igru prošle godine.

5. Limbo

Nekada je manje – više. Ovo je očigledno bila krilatica dizajnera Limba, s obzirom na to da je u pitanju crno-bela 2D platforma. Limbo je igra bez jasne radnje, u kojoj lik dečaka vodimo kroz, ako je verovati imenu igre, čistilište. U skladu sa tim, svi akteri igre su u konstantnoj senci; vidimo samo njihove siluete. Da bi takav vizual imao efekta, bilo je potrebno dočarati kompletan svet igrom senki u kojima se likovi konstantno nalaze. Igra je postigla ogroman uspeh pre svega zbog fantastičnog i originalnog izgleda igre.

6. Unravel

Inovacije u ovoj igri kreću već od same premise – nalazite se u ulozi klupka vune koje istražuje sve oko sebe. Bilo je potrebno dobro dizajnirati glavnog junaka tako da on na prvi pogled izazove emocije, kako biste se poistovetili sa njegovim „životom”. Jarni, glavni junak, podseća na staru ispletenu igračku. Dok trči po svetu, on ostavlja vunicu koja se polako odmotava od njega. Ovaj prepoznatljivi lik se nalazi u realističnom okruženju, koje je dočarano fotorealistično. Krajnji efekat ovog neobično dizajniranog lika je da sve vreme navijamo za njega, a rezultat toga je da kompletna emotivna priča deluje uverljivo.

Postani i ti vrhunski dizajner!

Iza svih ovih igara stoje sjajni dizajneri, koji svojim radom dokazuju da i video-igre mogu biti umetnost, a tu je i fantastična zarada! Iz tog razloga, gejming studiji su u konstantnoj potrazi za inovativnim dizajnerima koji prave razliku između dobre i fenomenalne igre. Ukoliko živiš u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu ili nekom drugom gradu u Srbiji, i ti možeš da postaneš deo IT industrije.

Ako voliš igre, imaš bujnu maštu i voliš da crtaš, možeš da postaneš jedan od tih dizajnera za godinu dana školovanja, tokom kog ćeš naučiti da koristiš najnovije CAD programe i imati priliku da stekneš međunarodno priznate sertifikate. Pogledaj šta sve možeš da naučiš na programima za 3D Design & CAD.

PR

Budućnost je stigla – gejming laptopovi su primamljiviji nego ikada pre

Nekada je važilo pravilo da pravi gejemeri kupuju samo ozbiljne desktop mašine sa moćnim grafičkim karticama, ozbiljnim hlađenjem i jakim napajanjima. Međutim, kako se Nvidia serija 10 pojavila na laptopovima sa identičnim karakteristikama kao i na desktopu, mnogima su prenosni računari postali sasvim adekvatna alternativa.

PR sreda 25.04. 11:20 Komentara: 0

Koliko je zaista teško postati programer?

Brojne prednosti u kojima uživaju programeri, kao što su odlična zarada, prilika za rad od kuće ili mogućnost da uvek pronađu novi posao, predstavljaju nešto zbog čega im mnogi zavide. Ipak, i pored toga, većina ljudi koja mašta o pomenutim benefitima često ima nedoumicu da li da se upusti u avanturu zvanu programiranje.

PR petak 20.04. 11:19 Komentara: 0

Najbolji AI proizvod u regionu napravljen u Srbiji

Već dugo traje uspon IT sektora u Srbiji, ali isto toliko dugo traje kritički stav o tome da izvozimo znanje, a ne proizvod. Outsourcing je dominantan način rada programerskih kompanija, pa tako i dalje Srbi izvoze sirovinu u vidu radnih sati, koje prodajemo stranim IT kompanijama.

PR četvrtak 12.04. 12:00 Komentara: 1

Kako da svoj umetnički talenat pretvorite u isplativo zanimanje?

Koliko puta ste u životu čuli rečenicu „Umetnost je lepa, ali od nje ne može da se živi” ili „Trebalo bi da se okreneš nečemu što će ti obezbediti sigurnu platu”? Sigurno je bilo i ovakvih dobronamernih saveta: „Završi nešto od čega ćeš imati za hleb, a umetnost neka ostane samo hobi”.

PR četvrtak 5.04. 12:30 Komentara: 0

Nađite bolji posao u samo 3 koraka

Da li imate osećaj da radite non-stop i da zbog toga ne stižete da se posvetite sebi? Da li sanjate o poslu na kom će vas više ceniti i gde ćete bolje zarađivati? Spremni ste da se usavršavate da biste došli do bolje zarade, ali ne znate kako?

PR petak 30.03. 12:45 Komentara: 0
strana 1 od 18 idi na stranu