Šest primera fantastičnog gejming dizajna

Šta prvo primetite kod neke video-igre? U 99% slučajeva to je dobar (ili loš) gameplay dizajn.

Podeli

Zato smo odlučili da vam predstavimo igre koje su pravi primeri vrhunskog dizajna i koje su zauvek promenile gejming industriju. Naravno, ne treba zaboraviti lavovski deo posla koji obave programeri i montažeri koji brinu o sinematicima.

Oni su deo velikog tima koji omogućava talentovanim dizajnerima koje predvode art direktori da u potpunosti pokažu svoju kreativnost. Kad se sve to sabere, dobijemo vrhunske igre i fantastične primere gejming dizajna. Ako do sada niste igrali ovih 6 igara, toplo ih preporučujemo!

1. Legend of Zelda: Breath of Wild

Kako spojiti tradiciju i novi vizuelni identitet? Promeniti detalje tako da celina zadrži svoj karakter. Glavni lik Link više ne nosi kapu (koja je ionako izgledala kao deo spavaćice), dok su svi ostali prepoznatljivi delovi njegovog lika nacrtani s velikom pažnjom u novom vizuelnom stilu. Igra izgleda kao slikarsko platno, što je postignuto kombinacijama boja koje deluju kao da su nanete slikarskom kičicom. Ovo je pravi primer kako dobar dizajn utiče na kvalitet igre, koja je ocenjena čistom desetkom.

2. Tomb Raider

Nijedna priča o dizajnu u igrama ne može da prođe bez priče o Lari Kroft, junakinji igre Tomb Raider. Kada se pojavila 1996. godine, igra je unela dvostruku revoluciju u gejming industriju. S jedne strane igra je isključivo rađena korišćenjem 3D dizajna, a s druge – predstavljena je junakinja koja će ući u istoriju. Iako je Lara tada bila prilično „kockasta”, postala je instant hit. Danas je ona možda i najpoznatiji lik iz igre uz Super Marija. Za to je prvenstveno zaslužan dizajn Lare, koji je vešto koketirao sa seksepilom junakinje. Tirkizna majica, kratke pantalone, pletenica i dva pištolja su nešto po čemu ćete je uvek prepoznati.

3. Bioshock

Iako se u ovoj pucačini nalazite u ulozi pojedinca, podzemni grad Rupture, u kome se odvija radnja, ipak je glavni junak ove igre. Jedinstveni dizajn je omaž 50-im godinama prošlog veka i viziji budućnosti koja je tada bila aktuelna, što se savršeno slaže sa pričom o gradu na dnu mora, koji predstavlja propalu utopiju. Kako je reč o igri koja se oslanja na atmosferu, bilo je od presudne važnosti verno dočarati svu jezu propalog grada. Pri dizajnu igre brinulo se i o najsitnijim detaljima, koji svi zajedno čine ovu igru pravim primerom digitalnog remek-dela. Zato i ne čudi što je Bioshock zajedno sa svojim nastavkom dobio brojne nagrade i smatra se za jednu od najboljih video-igara svih vremena.

4. Overwatch

Dizajn je, pored gameplaya, bio od presudnog značaja za uspeh ove multiplayer pucačine. Glavna razlika u odnosu na mnoge igre sličnog izvođenja je postavljanje atmosfere. Radnja u Overwatchu se odvija u bliskoj budućnosti, koja nije distopijska, već progresivna i optimistična. Ovaj pristup je trebalo dočarati pravim dizajnom likova i okoline, uz obilno korišćenje boja. A kako je reč o pucačini, neophodno je da se u igri likovi raspoznaju s lakoćom. To je izvedeno tako što je svaki karakter jedinstven po pitanju oblika, visine i generalno dizajna njegovog izgleda. Posao je obavljen fantastično, o čemu govore i brojne nagrade i titule za najbolju igru prošle godine.

5. Limbo

Nekada je manje – više. Ovo je očigledno bila krilatica dizajnera Limba, s obzirom na to da je u pitanju crno-bela 2D platforma. Limbo je igra bez jasne radnje, u kojoj lik dečaka vodimo kroz, ako je verovati imenu igre, čistilište. U skladu sa tim, svi akteri igre su u konstantnoj senci; vidimo samo njihove siluete. Da bi takav vizual imao efekta, bilo je potrebno dočarati kompletan svet igrom senki u kojima se likovi konstantno nalaze. Igra je postigla ogroman uspeh pre svega zbog fantastičnog i originalnog izgleda igre.

6. Unravel

Inovacije u ovoj igri kreću već od same premise – nalazite se u ulozi klupka vune koje istražuje sve oko sebe. Bilo je potrebno dobro dizajnirati glavnog junaka tako da on na prvi pogled izazove emocije, kako biste se poistovetili sa njegovim „životom”. Jarni, glavni junak, podseća na staru ispletenu igračku. Dok trči po svetu, on ostavlja vunicu koja se polako odmotava od njega. Ovaj prepoznatljivi lik se nalazi u realističnom okruženju, koje je dočarano fotorealistično. Krajnji efekat ovog neobično dizajniranog lika je da sve vreme navijamo za njega, a rezultat toga je da kompletna emotivna priča deluje uverljivo.

Postani i ti vrhunski dizajner!

Iza svih ovih igara stoje sjajni dizajneri, koji svojim radom dokazuju da i video-igre mogu biti umetnost, a tu je i fantastična zarada! Iz tog razloga, gejming studiji su u konstantnoj potrazi za inovativnim dizajnerima koji prave razliku između dobre i fenomenalne igre. Ukoliko živiš u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu ili nekom drugom gradu u Srbiji, i ti možeš da postaneš deo IT industrije.

Ako voliš igre, imaš bujnu maštu i voliš da crtaš, možeš da postaneš jedan od tih dizajnera za godinu dana školovanja, tokom kog ćeš naučiti da koristiš najnovije CAD programe i imati priliku da stekneš međunarodno priznate sertifikate. Pogledaj šta sve možeš da naučiš na programima za 3D Design & CAD.

PR

Besplatan 7-minutni test: Otkrijte da li je IT sektor za vas

Svakodnevno čujete za IT, ali niste sigurni šta sve taj pojam podrazumeva? Čuli ste da posao u IT svetu donosi veliku zaradu, ali ne znate da li biste vi u njemu mogli da se snađete? Sada, za samo 7 minuta možete saznati da li ste rođeni za neku od IT profesija i šta vam je potrebno da bi se njom bavili.

PR petak 12.01. 11:05 Komentara: 0

Test: Wiko View Prime

Kategorija telefona od 250 do 300 evra je definitivno uzavrela na domaćem tržištu, ali i u svetu. Pojavljuju se novi konkurenti, od Nove godine tu je veliko kinesko ime Xiaomi, odranije prisutni proizvođači, stiče se utisak, nude nikad više modela, a dobili smo - pomalo čudno - i jednog zapadnoevropskog novajliju koji pikira na segment pristupačnih telefona, prkoseći “kinezima”. Reč je o francuskoj kompaniji Wiko, čiji je vodeći uređaj na testu sajta Benchmark.rs.

PR petak 5.01. 13:37 Komentara: 0

Donesite najbolju novogodišnju odluku u 2018!

Vreme novogodišnjih praznika većina nas koristi da podvuče crtu i analizira sve što se dogodilo u godini koja ostaje iza nas. Početak godine takođe je idealna prilika za planiranje novih uspeha i definisanje novih ciljeva.

PR petak 29.12. 10:00 Komentara: 0
strana 1 od 16 idi na stranu