Google je uklonio šest milijardi piratskih linkova tokom poslednje decenije

Kompanija Google sarađuje sa kreatorima sadržaja, kako bi se na crnu listu stravili sajtovi koji krše autorska prava i pre nego što Google algotitmi mogu da ih indeksiraju.

Izvor: B92, Techspot
Podeli
Foto: Sharaf Maksumov / Shutterstock.com
Foto: Sharaf Maksumov / Shutterstock.com

Ova kampanja je dovela do toga da je gigant u segmentu pretraživanja tokom poslednjih deset godina uklonio šest milijardi URL-ova i rezultata pretrage koji su u vezi sa piratskim materijalima.

Google redovno prima zahteve za uklanjanje navodnih piratskih sajtova i linkova iz svog indeksa za pretraživanje. Kompanija odobrava te zahteve nakon pažljivog razmatranja njihove validnosti.

Google je do sada primio 6.006.830.816 zahteva za uklanjanje od strane 326.888 vlasnika autorskih prava. Od tog broja je odobrena većina zahteva. Zanimljivo je da su od preko šest milijardi rezultata, njih više od četiri milijarde bili domeni iz premijum segmenta.

Zanimljivo je, takođe, da jse oko 41 procenat linkova koje je Google uklonio nalazi na samo 400 piratskih domena. Drugim rečima, gotovo polovina uklonjenog sadržaja je sa sajtova koji redovno kače sadržaj koji krši autorska prava, kao što je The Pirate Bay.

Pomenuta statistika pokazuje da najpopularniji pretraživač, ali i jedna od najvećih svetskih kompanija, ima pozitivne odnose sa kreatorima sadržaja i vlasnicima autorskih prava.

To predstavlja veliki obrt u poslovanju kompanije Google u odnosu na neka prošla vremena kada se kompanija aktivno aktivno protivila ograničenju indeksiranja internet stranica od strane trećih strana, pozivajući se na "slobodan pristup informacijama" na mreži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.