A šta ste vi radili sa 12 godina?

Dok većina zaljubljenika u video-igre uživa u igranju, Ilon Mask je odlučio da napravi sopstvenu igru - bio je to prvi korak prema neverovatnom uspehu.

Izvor: B92, Inc
Podeli
Foto: Getty Images/Maja Hitij/Staff
Foto: Getty Images/Maja Hitij/Staff

Ilon Mask ove nedelje probio se na drugo mesto liste najbogatijih ljudi na svetu te je danas težak neverovatnih 130 milijardi dolara.

U vreme dok su električni automobili bili nekakva egzotika te za njih nije postojalo tržište pokrenuo je Teslu koja je danas daleko najvredniji automobilski brend. Sa SpaceX-om ostvario je istoriju jer je to prva privatna kompanija koja je astronaute odvela na ISS, a zahvaljujući njegovoj svemirskoj kompaniji putovanja u svemir za američke astronaute ponovno kreću s američkog tla.

No mnogi ne znaju kako je sve počelo i kako je Mask uopšte započeo svoju karijeru i kada je prvi put počeo programirati i zarađivati, a zanimljivo je da se za programiranje zainteresovao - igranjem video-igara.

Sve je počelo kada ga je kao dete otac poveo na putovanje iz Južnoafričke republike u SAD. Tada su odsedali u hotelima, a gotovo svi su imali arkade s videoigrama - svaki put kada bi došli u novi hotel, Mask se odmah prihvatio igranja.

Foto: Depositphotos / ooGleb
Foto: Depositphotos / ooGleb

Uživanje u igrama ubrzo je preraslo u nešto više: "Zbog njih sam poželeo da naučim da programiram. Mislio sam da bih mogao napraviti sopstvene igre". Kada je dobio računar Commodore (za one malo starije nema potrebe objašnjavati što je "komodorac") s uputstvima kako programirati u programskom jeziku BASIC, odmah se bacio na posao i naučio je da programira.

Iako još dete, s programiranjem nije imao nikakvih problema pa je već s 12 godina napravio svoju igru za PC-je Blastar koju je prodao jednom časopisu za 500 dolara.

Ljubav prema igrama pretvorila se u ljubav prema kodiranju te je 11 godina nakon što je zaradio prvi novac od nula i jedinica s bratom pokrenuo kompaniju Zip2 koja je nudila usluge gradskih vodiča, karata i žutih stranica, a za koju je najveći deo kodiranja odradio upravo on. Kompaniju su prodali Compaqu za ozbiljan novac, više od 300 miliona dolara, a s tim je novcem pokrenuo X.com koji je, nakon spajanja s kompanijom Confinity postao - PayPal.

Kao što je dobro poznato, 2002. eBay je preuzeo PayPal za 1,5 milijardi dolara. Za ostalo možemo reći da je istorija te je Ilon od dečaka zaljubljenog u video-igre postao drugi najbogatiji čovek na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.