"Sve u jednom" Brother MFC-J6910DW

Mnogi vlasnici manjih i srednjih firmi se često nađu u nedoumici koji multifunkcijski uređaj da kupe kako bi što efikasnije obavljali posao. Na tržištu punom All-In-One (ili AIO) uređaja nije lako odabrati. Zato nam je danas na test stigao jedan uređaj koji se izdvaja zbog velikog broja funkcija koje poseduje. U pitanju je AIO Inkjet Brother MFC-J6910DW.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 21.05.2013.

10:25

Default images

Kao što ste iz samog naziva primetili, u pitanju je Inkjet uređaj, velikih dimenzija. Ono po čemu je on specifičan je to što može štampati na listovima A3 formata i to u boji. Iako je veliki, on poseduje čak dve fioke za skladištenje papira za štampu. Obe fioke se mogu podešavati, pa u jednoj se može držati papir A4 formata, a u drugoj A3. Običnim pritiskom na taster, tranzicija pri štampi između ovih formata se može vršiti bez muke. Na gornjoj strani uređaja se nalazi prostor za automatsko dupleks skeniranje do 35 listova odjednom. Sa samo jednim provlačenjem lista skeniranje (i kopiranje) se obavlja brzo i lako.

Veoma zanimljiva pojava je i ekran u boji osetljiv na dodir koji se nalazi na prednjoj strani uređaja. Pomoću tog ekrana moguće je veoma lako zadati komande za štampu, podešavati format, kvalitet, lokaciju praznih papira, kao i proveravati status štampača, nivo boje u ketridžima, snagu bežične mreže (ukoliko je povezan preko WLAN-a), itd. Prisutan je i PictBridge USB port, za povezivanje fotoaparata i telefona koji podržavaju tu tehnologiju i štampu fotografija direktno sa tih uređaja, bez povezivanja sa računarom.

Takođe, praktično se pokazalo i prisustvo slota za memorijske kartice. Ubacivanjem SD memorijske kartice u slot, MFC uređaj sortira sve fotografije i prikaže ih na ekranu. Potom se na ekranu jednostavno odaberu one koje bismo želeli da odštampamo, odabere se format fotografije, kvalitet papira, kvalitet fotografije (veći kvalitet povlači i veću potrošnju boja) i mnoge druge opcije za fino podešavanje. Čak je moguće i pravljenje postera na više papira, što je veoma interesantna funkcija. Visina ekrana se može prilagoditi time što se podiže i spušta, a to ne može biti loše.
Pored ekrana, na prednjoj strani uređaja, nalaze se i tasteri za odabir zadatka (Fax, skeniranje, kopiranje i štampa fotografija), numerička tastatura, 16 tastera za brzo biranje faks brojeva, kao i tasteri za početak i zaustavljanje štampe. Iako postoje brojni tasteri na prednjoj strani, prilično su dobro organizovani, laki za korišćenje i neće dovesti do zabune pri upotrebi, jer je njihova funkcija jasno naznačena.

U samom uređaju se nalaze četiri posebna ketridža za boje – crna, magenta, cyan i žuta. Crni ketridž je nešto veći, pa je njime moguće štampati nešto više strana, deklarisano na 600 strana. Proizvođač je na kutiji naveo da postoje i XL ketridži većeg kapaciteta, sa kojima je moguća štampa od čak 2400 strana po ketridžu, pa smo bili malo razočarani što ketridži takvog kapaciteta nisu isporučeni uz ovaj MFC.
Brother MFC-J6910DW poseduje veoma impresivnu podršku za razne načine konekcije. Moguće je uređaj povezati putem USB, LAN kabla (odličan način povezivanja za firme), kao i preko Wireless-a. Podešavanje za svaku od ovih konekcija je jednostavno, ali je neophodno instalirati softver sa diska koji Brother isporučuje uz MFC, pod nazivom MFL-Pro Suite. Preko ugrađenog ekrana na samom MFC, čak je i bežično (Wireless) povezivanje brzo i jednostavno i svodi se na odabir bežične mreže, unoš šifre (ukoliko postoji) i, kasnije, uparivanje pomoću MFL-Pro Suite softvera na računaru, ili više njih.

Što se tiče brzine štampe, proizvođač je naveo da uređaj štampa do 35 listova po minutu za crno-belu štampu i do 27 listova za štampu u boji. Po našim testovima, rezultati nisu bili tako sjajni. Nekada mu je bilo potrebno po 30 sekundi pripreme pre nego da krene sa prvom stranicom. U najboljem slučaju je izbacivao 15 strana po minutu crno-bele štampe. Kod dupleks štampe, očekivano, brzina je bila još niža. Otprilike 3 lista po minutu, ali sa automatskim okretanjem strana. Tako da je razumljivo što je brzina štampe opala. Kvalitet samog otiska je bio zadovoljavajući. Tekst je bio nešto bleđi, ali to je zbog štedljivosti samog MFC-a, i to je moguće promeniti u podešavanjima drivera za štampač.
Isprobali smo kopiranje A4 slike u boji na maksimalnom kvalitetu i rezultat je bio osrednji. Kopija je bila primetno bleđa od originala i postojala je bela ivica oko slike, iako je original bio bez toga. Sa druge strane, kopija je bila upotrebljiva i shvatamo da je ovo stvar koja će se veoma retko koristiti u kancelariji, tako da nije pokvarilo opšti utisak o uređaju.

Štampa slike sa memorijske kartice u punom koloru je prilično impresivna. Na običnom A4 papiru, na maksimalnom nivou kvaliteta, bez ivica, raznobojna slika je izgledala veoma dobro. Boje su bile prirodne, zasićenost baš kao što treba, a oštrina odlična. Verujemo da bi izgledala još bolje ukoliko bi se štampalo na foto-papiru.

Ima puno multifunkcijskih uređaja na tržištu, ali ukoliko vam je potreban uređaj za kancelariju koji štampa i na papiru A3 formata u boji, prima i šalje faks, skenira i kopira, i povezuje se na mrežu žično ili bežično, ovo je odličan izbor. Iako u nekim situacijama može biti sporiji, a kopirani dokument nešto bleđi od originala, ovo je veoma odlično rešenje za poslovne ljude i kancelarije.

Uređaj ustupio na test maloprodajni lanac Win Win

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: