Đoković preživeo nepravdu i ugasio britansku nadu!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u četvrto kolo ovogodišnjeg Vimbldona pobedom nad domaćim igračem Kajlom Edmundom u četiri seta.

Izvor: B92

Subota, 07.07.2018.

17:50

Đoković preživeo nepravdu i ugasio britansku nadu!
EPA-EFE/GERRY PENNY

Đoković je izgubio prvi set, ali je uspeo da napravi preokret i obezbedi drugu nedelju, rezultatom 4:6, 6:3, 6:2, 6:4.

Novak je tako obezbedio duel sa Karenom Hačanovim u četvrtoj rundi, ali je do tog meča morao da prevaziđe nekoliko prepreka – raspoloženog protivnika, ne baš pristojnu publiku na Centralnom terenu, ali i da pobedi veliku nepravdu u finišu susreta.

Tada mu je arbitar u stolici Džejk Garner oduzeo poen, a samim tim i brejk, kada ga je dodelio Edmundu pošto je loptica udarila dva puta o podlogu, ali i izašla van terena nakon udarca Britanca.

Međutim, to kao da je dodatno motivisalo najboljeg srpskog sportistu, koji je ostao fokusiran, dodao gas i došao do zasluženog slavlja posle skoro tri časa igre.

Može se slobodno reći da je duel prelomio u finišu drugog seta, kada je uspeo da realizuje tek devetu brejk loptu, i početkom trećeg u kojem je preuzeo potpunu kontrolu nad rezultatom.

Servis ga je odlično služio (odservirao ukupno 16 asova), a u prošlosti se dešavalo da, kada prebrodi neki ovakav duel, dođe do same završnice.

Meč sa Hačanovim, koji je posle velikog preokreta savladao Fransesa Tijafoa, na programu će biti u ponedeljak, a u nedelju je na Vimbldonu tradicionalno slobodan dan.

IV set:

Photo by Matthew Lewis/Getty Images
4:6, 6:3, 6:2, 6:4 – Pobeda za Đokovića! Četiri ekspresna poena i najbolji srpski sportista obezbedio je plasman u četvrto kolo!

4:6, 6:3, 6:2, 5:4 – Brejk za Đokovića! Moglo je da se oseti da je Novak spreman da dokrajči protivnika. Ne zato što je on bio suviše loš, već zato što je Novak bio željan da vrati publici i sudiji. Edmund mu je pomogao jer je istrošio sve čelendže, a on iskoristio prvu šansu i došao na korak do trijumfa.

4:6, 6:3, 6:2, 4:4 – Kako je to radio u najboljim danima, kada mu je nanešena velika nepravda, odigrao je najbolje i prebacio pritisak na drugu stranu.

4:6, 6:3, 6:2, 3:4 – Dočekao je srpski teniser priliku u sedmom gemu, ali nije mogao da je iskoristi jer je "pokraden". Bio je fokusiran, slao duboke lopte i jednom takvom došao do dve vezane brejk lopte. Ona je proizvela malo kontroverzi jer se začulo "aut" iako se podigao kreč sa osnovne linije, ali je ono došlo od nekoga iz publike. U sledećem poenu je sudija Džejk Garner drastično oštetio Đokovića jer je priznao poen Edmundu, iako je loptica dva puta odskočila od trave. Nemoguće je tada bilo dobiti gem i Britanac, koji je trebalo da prizna poen, nekako se izvukao.

4:6, 6:3, 6:2, 3:3 – Činilo se da će monotonija biti nastavljena i u šestom gemu, ali je Đoković dopustio da se rival rezultatski vrati. Delom i zbog toga što ga je publika na Centralnom terenu nervirala reakcijama, pa je i on počeo da je provocira. Ipak, uzeo je gem i ponovo izjednačio.

4:6, 6:3, 6:2, 2:3 – Još dva sigurna gema na obe strane i nastavljena je rezultatska klackalica u četvrtom setu.

4:6, 6:3, 6:2, 1:2 – Treći gem otvoren je lepim poenom koji je završen greškom Srbina prilikom pokušaja drop šota. To je bilo sve od igre u tom delu, pošto je Edmund vezao tri fantastična servisa i ekspresno prebacio loptice na drugu stranu.

4:6, 6:3, 6:2, 1:1 – Istom merom uzvraća istom merom za lagano izjednačenje.

4:6, 6:3, 6:2, 0:1 – Jasno je da je sada ’momentum’ na strani 21. igrača sveta, ali je Britanac uspeo da izbegne problem na startu četvrtog seta i na semafor upiše prvi gem.

III set:

Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
4:6, 6:3, 6:2 – Set za Đokovića! Bez izgubljenog poena dobija i ovaj gem Novak i stiže na korak do plasmana u sledeću rundu.

4:6, 6:3, 5:2 – Brejk za Đokovića! Gotovo iz inata je odigrao i sledeći gem. Lepim udarcima došao do 0:40, prvu šansu propustio, ali već posle druge došao do prilike za vođstvo u setovima.

4:6, 6:3, 4:2 – I u ovom gemu je Novak bio u problemu posle dva brzo izgubljena poena. Pre trećeg ga je sudija Džejk Garner opomenuo da prekoračuje vreme između servisa, a to su prisutni na Centralnom terenu dočekali sa oduševljenjem. Toliko su se glasno radovali da je naš as morao da sačeka da bi servirao, ali je onda proradio inat i dobio je još četiri poena za novi gem.

4:6, 6:3, 3:2 – Posle 40:0 osvajač 12 Grend slem titula je zaoštrio situaciju i stigao do djusa, ali tu je bio kraj, pošto je Edmund dobio sledeća dva poena.

4:6, 6:3, 3:1 – Prvi pad koncentracije kod Novaka se desio u četvrtom gemu, kada je omogućio Kajlu da se rezultatski vrati. On je forhendom došao do brejk šanse, ali je propustio da kazni slab napad Srbina i bekhend je izbacio u aut. Vrlo brzo Đoković opet odlazi na +2.

4:6, 6:3, 2:1 – Opet je ritam opao, kao sredinom drugog seta, ali je takav razvoj događaja odgovarao našem igraču jer ima prednost. Uspeo je da unese neizvesnost u gem, pre nego što je Edmund pogodio as i smanjio rezultat.

4:6, 6:3, 2:0 – Bez velikih problema srpski as materijalizuje stečenu prednost i preuzima potpunu kontrolu nad rezultatom.

4:6, 6:3, 1:0 – Brejk za Đokovića! Đoković je treći set počeo veoma čvrsto sa osnovne linije i zahvaljujući tome dobio dva brza poena. Kajl je odgovorio sa jednim više, međutim napravio je dve greške i suočio se sa brejk šansom. Tada je Novak odigrao poen kao iz najboljih dana – odbranio se, a onda uzvratio iz kontre i drugi put uzastopno oduzeo servis protivniku.

II set:

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
4:6, 6:3 – Set za Đokovića! Nije dozvolio da mu pripreti, prepustio mu je samo jedan poen i dobio drugi set.

4:6, 5:3 – Brejk za Đokovića! Konačno je Srbin oduzeo servis Britancu i to iz devete prilike. Prethodno je propustio tri zahvaljujući nestvarnim udarcima Edmunda, ali je kod četvrte sačekao duplu servis grešku i došao do prilike da servira za izjednačenje.

4:6, 4:3 – Ušlo se u nešto mirniji ritam, delom i zbog toga što su obojica bila veoma sigurna u svojim gemovima. Nije bilo previše igre i polako ulazimo u završnicu ovog dela igre.

4:6, 3:2 – Vidljivo je bilo da je Beograđanin nervozan, posebno u trenucima kada je od dece tražio loptice pre servisa. Tu nervozu je ipak uspevao da kanališe u dobre servise i njima dođe do novog vođstva u drugom setu.

4:6, 2:2 – Po jedan gem na obe strane i ponovo Đoković ima servis.

4:6, 1:1 – Bez obzira što je Edmund na 40% prvog servisa i što je Novak imao dve brejk prilike, nije uspeo da dođe do prednosti u drugom setu. Prvu je propustio na mrežu, drugu je protivnik neutralisao početnim udarcem i došao do izjednačenja.

4:6, 1:0 – Veoma je bilo važno da srpski predstavnik dobro otvori drugi set i to je učinio.

I set:

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
4:6 – Set za Edmunda! Trostruki šampion Vimbldona dobio je gem na svoj servis, a onda ekspresno došao do 0:30 – prvo duplom servis greškom Kajla, pa dobrom defanzivom. Usledile su dve greške forhendom, zbog čega je Novak bio izuzetno nervozan. Dva sledeća poena otišla su na konto rivala i prvi set je izgubljen.

3:5 – Nastavio je Britanac da igra kao u transu, ali je žurio kod nekih udaraca i omogućio Đokoviću da se ekspresno vrati. Ovaj to nije učinio jer je na brejk lopti napravio jeftinu grešku. Nakon toga Edmund dolazi do još jednog gema i stiže na korak do seta.

3:4 – Brejk za Edmunda! Nastavio je tako i u sedmom gemu – sa dva razorna forhenda po paraleli je prvi put došao do 30:30, pre nego što je iskoristio klizanje i pad Novaka da dođe do prve brejk lopte. Sreća je što se srpski igrač nije povredio, pa je posle duge razmene mogao da neutrališe prvu pretnju sa kojom se suočio. Greškom je dozvolio rivalu i drugu, ali je i nju spasao divnim volejom. Edmund je opet forhendom napravio novu i nju propustio, ali je četvrtu realizovao nakon nadmudrivanja na mreži i prvi napravio brejk.

3:3 – Edmund se potpuno razigrao i izuzetnim forhendima nadomestio slabiji servis na početku. Nekoliko dobrih udaraca bilo mu je dovoljno da izjednači posle lošeg čelendža Đokovića.

3:2 – Obojica su lagano dobila po sledeći gem, uz po jedan izgubljen poen i nastavilo se sa rezultatskom klackalicom na startu.

2:1 – Edmund je pokušavao da bude agresivan i kada prima servis, nije imao previše uspeha, pa je Srbin ponovo poveo.

1:1 – Od početka se videlo da je Novak dobro ušao u meč, pa je posle drop šota i greške Kajla, imao 15:30. Došao je do dve vezane brejk šanse, ali je protivnik odigrao tri vrhunska poena i uspeo da se izvuče.

1:0 – Đoković je sigurno otvorio meč na Centralnom terenu. Servis viner, a potom još jedan dobar početni udarac koji mu je omogućio direktan poen. Usledio je i prvi as, pre nego što je Edmund uzvratio. Ipak, problema nije bilo i prvi gem je dobijen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

353 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: