Igre XXIX Olimpijade – 2008. Peking (Kina)

Kinezi su se te 2008. godine potrudili da maksimalno podignu standarde i u tome u potpunosti uspeli.

Izvor: Stefan Smuða

Četvrtak, 15.07.2021.

09:00

Igre XXIX Olimpijade – 2008. Peking (Kina)
Foto: Profimedia

Olimpijske igre u Pekingu su od početka do kraja bile spektakularne, a organizacija, infrastruktura i grandioznost svega u prestonici Kine je bila na, do tada, neviđenom nivou.

Organizatori su uložili abnormalna sredstva i ove Igre zvanično su najskuplje u istoriji sa troškovima od čak 41 milijarde dolara.

Taj novac potrošen je na infrastrukturu, energetiku, prevoz i snabdevanje vodom, a posetioce su bez daha ostavljala zdanja poput stadiona "Ptičje gnezdo" i "Vodene kocke".

Igre su otvorene 8. avgusta 2008. godine tačno u osam sati i osam minuta uveče na "Ptičjem gnezdu", zvaničnom olimpijskom stadionu.

Peking je bio mali da primi sve sportiste, pa su se određeni događaji održavali u Šangaju, Hongkongu, Ćingdau i drugim gradovima.
Foto: Profimedia
Olimpijskom programu dodato je devet novih disciplina: dve u biciklizmu (BMX u obe konkurencije), žene 3.000 metara stipl, plivački maraton u obe konkurencije, a u stonom tenisu se umesto u parovima održavalo timsko nadmetanje.

Postavljen je i novi rekord po broju zemalja učesnica, bilo ih je 204 u čak 302 različite sportske discipline, a debitovali su Maršalska ostrva, Tuvalu i nezavisna Crna Gora.

Odmah na startu velika bizarnost – Brunej je napravio grešku jer je njihov olimpijski komitet zaboravio da podnese prijavu i tako su njihovi sportisti u startu diskvalifikovani.

Ali, to nije bio najznačajniji niti najbizarniji događaj, već se za to "pobrinula" plivačka trka na 100 metara delfin stilom. Svima nama dobro poznata.
Foto: Profimedia
Tada je Milorad Čavić vodio i, svi smo bili uvereni, prvi stigao na cilj pored Majkla Felpsa, ali su kompanija "Omega" zadužena za merenje vremena i kasnije organizatori posle žalbe srpskog tima, odlučili da pobedu dodele Amerikancu.

Sa tim zlatom, Felps je oborio rekord Marka Špica iz Minhena 1972. godine po broju osvojenih najsjajnijih odličja na jednim Igrama, stigao do ukupnog broja osam i ispisao istoriju.

Ne u potpunosti, ali pandan Felpsu u ženskom plivanju bila je Kirsti Koventri iz Zimbabvea koja je osvojila četiri odličja i bila najbolja plivačica turnira.

Koventri je uzela zlatnu medalju u trci na 200 m leđno i tri srebrne medalje (100 m leđno, 200 m mešovito i 400 m mešovito).
Foto: Profimedia
Jusein Bolt je oduševio sve nastupima u sprinterskim atletskim disciplinama i osvojenim zlatnim odličjima u trkama na 100 i 200 metara.

Uspeo je da obori i postavi nove svetske rekorde sa istrčanih 9,69 sekundi na 100 metara, odnosno, 19,3 sekundi na duplo većoj distanci.

Ove Igre ostaće upamćene i po britanskoj sportistkinji Rebeki Romero, koju namerno nismo oslovili po sportu kojim se bavi.

Razlog je taj jer ih je bilo više. U Pekingu je osvojila zlatno odličje u biciklizmu, a samo četiri godine ranije u Atini se okitila srebrom – u veslanju.
Foto: Profimedia
U tenisu smo imali nesvakidašnju situaciju da sve tri medalje u ženskom singlu osvojile – Ruskinje: Jelena Dementjeva, Dinara Safina i Vera Zvonarjova.

Bilo je i dopingovanih osvajača medalja. Strelcu iz Južne Koreje Kim Jong Suu je bio pozitivan na propranolol, pa mu je oduzeto srebro u disciplini 50 m malokalibarski pištolj i bronza u disciplini 10 m vazdušni pištolj.

Ukrajinki Ljudmili Blonskoj je oduzeto srebro u atletskom sedmoboju zbog korišćenja anaboličkog steroida.

Švedskom rvaču Ariju Abrahamijanu je oduzeta bronzana medalja zbog toga što je bacio bronzanu medalju nezadovoljan zbog poraza od Italijana Andrea Minguzija u polufinalu.
Foto: Profimedia

Naši u Pekingu

Srbija je podigla lestvicu u odnosu na prethodne Igre u Atini i ovog puta osvojila tri medalje, ali ponovo bez ijedne zlatne.

Kao što smo naveli, Igre u Pekingu obeležila je trka između Majkla Felpsa i Milorada Čavića posle koje je srpski plivač morao da se zadovolji srebrom, iako je većina planete bila uverena (i videla) da je prvi stigao do ciljnog bloka.

Novak Đoković je u Pekingu osvojio svoju, do sada, jedinu olimpijsku medalju, i to bronzanu.

Nakon što je u polufinalu poražen od Rafaela Nadala, kasnijeg olimpijskog šampiona, u borbi za treće mesto Đoković je pobedio Amerikanca Džejmsa Blejka i završio na podijumu.
Foto: Profimedia
Treće odličje i još jednu bronzu doneli su vaterpolisti koji su u meču za treće mesto savladali doskorašnje sunarodnike i saborce, selekciju Crne Gore rezultatom 6:4.

Prethodno su u polufinalu srpski vaterpolisti poraženi od SAD rezultatom 10:5, iako su lako nadigrali Amerikance u grupnoj fazi istog turnira. Pripremio – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: