Ronaldinjo, spektakl bez čarobnjaka

Svetsko prvenstvo na jugu afričkog kontinenta propustiće i čovek kojem je u dresu Barselone skandirao ’Santjago Bernabe’, Ronaldinjo. Superstar koji je obeležio prvu deceniju 21. veka u svetskom fudbalu platio je danak povredama i padu forme početkom 2008. godine. Rođen je 21. marta 1980. u Porto Alegreu, a tokom karijere ’Mali Ronaldo’ je igrao za Gremio, PSŽ i posle spektakularnih godina u Barseloni prešao u Milan.

Izvor: AK

Subota, 29.05.2010.

01:30

Default images

Gaučo, kako je poznat u Brazilu, dobio je nadimak Ronaldinjo jer je najčešće bio najmanji i najmlađi igrač na terenu. U medijima je postao poznat još kao 13-godišnjak kada je postigao svih 23 gola u pobedi protiv lokalnog tima. Profesionalac je postao u Gremiju, a posle propalog transfera u Arsenal 2001. godine prelazi u PSŽ. Nakon nekoliko sezona bez velikih rezultata Brazilac je odlučio da napusti francusku prestonicu.

Njegov prelazak u Barselonu predstavljao je transfer sezone uz dolazak Dejvida Bekama u Real Madrid. Uskoro Ronaldinjo postaje ključni igrač tima koji osvaja titulu 2005, a on dobija nagradu FIFA fudbalera godine. I sledeće dve sezone osvojio je isto priznanje uz mnoštvo drugih, a najveće je verovatno bio aplauz poblike na ‘Santjago Benabeu’ nakon njegove spektakularne igre i dva gola u pobedi od 3:0 nad Realom. 2006. godine predvodio je Katalonce do titule u Ligi šampiona.
Beta
U sezoni 2007/2008 počeli su njegovi problemi sa povredama, forma mu je znatno opala pa je klub odlučio da ga proda. Ronaldinjo je odbio ponudu Mančester sitija i prešao u Milan za koji je prvi gol postigao u derbiju protiv Intera. Dugo mu je trebalo da nađe pravu formu, ali je prelaskom na mesto levog krila postao glavni igrač tima. Prva dva meseca 2010. godine bio je golgeter na skoro svakom meču, zabležio je i prvi het-trik za ‘rosonere’, a sezonu je završio kao najbolji asistent Serije A (14) i drugi strelac Milana (12). Međutim, ni sjajna forma uoči Mundijala nije bila dovoljna da se Ronaldinjo nađe u nacionalnoj selekciji.

Ronaldinjo je jedan od retkih Brazilaca koji je igrao u svim reprezentativnim selekcijama ’karioka’. Prvi nastup za seniorski tim imao je u junu 1999. protiv Letonije pred početak Kopa Amerike gde je Brazil trijumfovao. Nedelju dana kasnije bio je član tima na Kupu konfederacija, a Ronaldinjo je bio strelac na svakom meču osim u finalu gde je Brazil izgubio od Meksika 4:3.

Četiri godine kasnije prvi put je igrao na Svetskom prvenstvu gde je Brazil osvojio petu titulu. Postigao je dva gola na Mudijalu u Južnoj Koreji i Japanu, a drugi protiv Engleske sa centra igrališta doneo je polufinale. Posle toga usledio je period razočaravajućih nastupa za selekciju koja je podbacila u Nemačkoj 2006.

Od tada se bori sa povredama i formom koju nikako da stabilizuje. Ronaldinjo je nekoliko puta javno izrazio želju da igra na Mundijalu u Južnoj Africi, ali je selektor Karlos Dunga početkom marta istakao da ne računa na njega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: