Šta preostaje Novaku? Još samo "Federerovih 17"

Nekoliko dana pre početka Rolan Garosa Novak Đoković je snimio nekoliko kratkih, zanimljivih reklama sa legendarnim Gustavom Kuertenom.

Izvor: Dejvid Volstajn, Njujork tajms

Četvrtak, 09.06.2016.

14:18

Šta preostaje Novaku? Još samo
Getty Images

Na jednom od setova srpski teniser je upitao Brazilca šta je tajna turnira u Francuskoj, koji nikada do ove godine nije uspeo da osvoji.

Dok su sedeli u automobilu Kuerten je rekao da je moć u kosi i predao Novaku kovrdžavu periku koju je on stavio na glavu, skoro kao krunu.

Dve nedelje kasnije, Đoković je stajao sa Kupom musketera kao šampion Rolan Garosa, čime se izjednačio po broju osvojenih Gren slem turnira sa Australijancem Rojom Emersonom.

Još značajnije, približio se Rodžeru Federeru, koji i dalje drži rekord sa 17 trofeja na najvećim teniskim turnirima.

“Novakova veština je jedna od najboljih ikada... To je ono što on radi svakog dana, on lomi sve brojeve. Za godinu ili dve imaćemo priliku da vidimo njega kako obara i rekord po broju osvojenih Gren slemova“, rekao je Kuerten.

U ovo vreme, pre sedam godina, Federer je osvojio svoj 16. Gren slem trofej i tada se mislilo da niko nikada neće moći da ga stigne. Možda i neće, ali Đoković ostaje veliki favorit za to.

“Svaki put kada pitate ko je spreman da osvoji turnir, to je Đoković“, rekao je Kuerten.

Novak je tek nedavno napunio 29 godina, u naponu je snage, talenta, želje i fizičkih mogućnosti. Federer u avgustu puni 35 godina, Rafael Nadal ima 30, ali je često u problemima sa povredama, a Endi Mari, koga je Đoković snažno pobedio u Parizu ima veoma negativan odnos u duelima sa Srbinom.

Nova generacija tenisera koju čine Nik Kirjos (21), Dominik Tim (22) i Aleksandar Zverev (19) je i dalje godinama daleko od borbe za velike trofeje. Na primer, Đoković je samleo Tima u polufinalu Rolan Garosa.

To ostavlja Đokovića usamljenog na tronu.

“On može svake godine da bude još bolji... To je zatrašujuće... To je veoma zastrašujuće jer već igra bolje od Rodžera i Rafe i nastavlja da se poboljšava. Mari je jedini koji može da mu se suprostavi, ali ima velikih poteškoća pri svakom pokušaju da ga pobedi“, zaključio je Kuerten.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: