"Vuden bi obožavao Jokića – on je poseban košarkaš"

Dvejn Klu rođen je 1926. godine i jedan je od najstarijih bivših NBA košarkaša na svetu.

PTIzvor: B92
Podeli
Al Bello/ALLSPORT/ Džon Vuden, slika nastala 1994.
Al Bello/ALLSPORT/ Džon Vuden, slika nastala 1994.

Klu je debitovao 1949. godine u dresu Denver Nagetsa, naredne sezone igrao je za Fort Vejn Pistonse i tu se njegova igračka karijera završila.

Studirao je na Univerzitetu Indijana Stejt, čiji je bio i trener u periodu od 1955. do 1967. godine. Devedesetčetvorogodišnjak ima sjajno pamćenje i u intervjuu za "Gazette.com" pohvalno je pričao o Nikoli Jokiću.

Jokić je sadašnjost i budućnost Denver Nagetsa, neko bez koga se igra ekipe iz Kolorada ne može zamisliti i Klu mu odaje priznanje.

"Visoki momak (Jokić) je poseban, zar ne? On je veoma, veoma dobar. Ne možemo da gledamo sve njegove utakmice ovde, ali kad-god je na nacionalnoj televiziji ja ga gledam", rekao je Klu.

Većina vas sigurno je čula za legendarnog američkog trenera Džona Vudena – Klu je bio upravo njegov učenik dok je studirao na Indijani.

Photo by Jonathan Daniel/Getty Images
Photo by Jonathan Daniel/Getty Images

Vuden je posle Indijane, koju je trenirao od 1946. do 1948, preuzeo čuveni UCLA na čijoj je klupi proveo narednih 27 godina – od 1948. do 1975 – i u periodu od 1964. do 1975. osvojio je 10 titula NCAA.

"Trener Vuden bi ga obožavao. Način na koji on dodaje loptu... prosto je poseban. Želeo bih kada bi mogli da završe sezonu. Šteta je ako ne bude tako jer bih tako imao šansu da ga gledam što češće", dodao je on.

Tekst Pola Klija kasnije prati karijeru Klua koji je bio samo dve godine u NBA, ali je to tada bilo drugo vreme i to su bili samo počeci najjače košarkaške lige na svetu.

"Nismo bili dobar tim (Denver 1949). Nije to bila greška košarkaša nego jednostavno nismo imali visinu da igramo na tom nivou. Imali smo nekoliko visokih igrača koji nisu mogli da skaču mnogo. Ali, trudili smo se dosta, trenirali smo jako i bilo nam je zabavno", kaže Klu.

Pre nego što je došao u Denver, kao što smo spomenuli, bio je učenik Džona Vudena.

"Trenirali smo tri sata i retko smo pravili pauze. Trener Vuden bi rekao: 'Želim da budete spremni za poslednjih pet minuta utakmice. Tada se mečevi pobeđuju'", seća se 94-godišnjak.

Na kraju, Klu je i prokomentarisao trenutno stanje u svetu košarke.

"Sada je potpuno drugačija igra. Ono što smo mi igrali nije čak ni blizu ovoga. I dobro je što je tako. Sviđa mi se ono što se desilo košarci u smislu pravila. Mnogo je bolje gledati je sada. Košarka je igra u kojoj se često mečevi odlučuju u poslednjim minutima. Trudim se da gledam što više utakmica", zaključio je Dvejn Klu.

strana 1 od 51 idi na stranu