Miodrag Janković za B92: "Klubovi znaju svoje obaveze"

Iako novi šampionat Srbije kreće 14. avgusta, mnogi klubovi se nalaze u veoma teškoj finansijskoj situaciji.

Pre svih, u najtežoj situaciji nalaze se Čukarički, Hajduk iz Kule, BKS, Metalac i donedavno stabilni Javor.

Povrh svega, u Smederevu i Hajduku se trenutno vode stečajni postupci. Takođe, većina superligaša još nije dobila licence za novu sezonu.

Miloš Todorović Srbija
Podeli

Brojni klubovi do sada nisu dali dokaze da ispunjavaju uslove kada su u pitanju finansije i infrastruktura. Rok za dobijanje licenci je istekao pre gotovo tri nedelje, ali će biti produžen, najverovatnije do samog starta prvenstva.

Generalni sekretar Zajednice superligaša Miodrag Janković izjavio je za B92 da ne postoji neki poseban rezervni plan ukoliko klubovi ne ispune obaveze. Janković je naglasio da je deo klubova podmirio obaveze, pre svega po pitanju infrastrukture.

Nema tu ništa posebno, mi smo konsultovali našu ligu na Izvršnom odboru Zajednice klubova Superlige. Izvučeni su takmičarski brojevi i za nas to je sastav lige, uz obavezu klubova da podmire neke obaveze koje su potrebne, pre svega infrastrukturu. Deo klubova je to već završio, kada su u pitanju stadioni. Metalac je napravio ugovor sa gradom Kragujevcom da koristi njihov stadion. Zatim, imali smo problem Slobode Sevojno, oni takođe imaju sporazum sa FK Mladost iz Lučana, o korišćenju njihovog stadiona. Naravno, ti stadioni zadovoljavaju uslove, uz pregled komisije koja im je dala neke dodatne obaveze da to urade. Rokovi da to završe su do kraja ovog meseca“, rekao je Janković.

Janković je naglasio da je svim klubovima poznato kakve finansijske obaveze imaju prema takmičenju ili drugim klubovima.

Kada su u pitanju finansijske obaveze, klubovi znaju koje su im obaveze prema takmičenju, drugim klubovima i prema konačnim odlukama arbitraža i rokovi da ih izmire su isti. Ukoliko ih izmire, onda nema nikakvih problema. Ukoliko ne može da nastavi takmičenje, onda je to stvar fudbalskog saveza po statutu i pravilniku o takmičenju. Izvršni odbor je organ koji će doneti odluku ko može ući umesto nekoga ko je odustao od takmičenja“, rekao je Janković.

Generalni sekretar Zajednice naglasio je da struktura takmičenja u Superligi neće biti promenjena ukoliko neki klubovi ne zadovolje potrebne uslove.

Formirano je takmičenje sa 16 klubova i samo može da se izvrši dopuna od strane nekog kluba. Ne onaj klub koji je poslednji, već onaj onaj pretposlednji, prvi od dole koji može da konkuriše ili neko ko ispunjava uslove iz pravilnika o licenciranju“, kaže Janković.

Janković je dodao da ne postoji poseban rok za podmirenje obaveza, da komisija još uvek proverava infrastukturu pojedinih stadiona.

Nema klasičnog roka. Svi su aplicirali shodno pravilniku o licenciranju. Komisija radi na tome, traži ispunjenje nekih uslova. To su uslovi, na primer, o prostorijama za zadržavanje lica, određeno Zakonom o sprečanju nasilja. Gleda se da li je prostorija adekvatna, da li je na dobro mestu ili da li je dobro opremljena. Isto važi i za prostorije za prvu pomoć gledaocima“, tvrdi Janković.

Janković je posebno istakao važnost finansijske situacije u klubovima.

Nama je bitna finansijska strana koja je trenutno ozbiljnija u ovom trenutku. Klubovi koji imaju obaveze prema drugim klubovima i konačnim odlukama arbitraža, oni to moraju da se izmire i nadamo se da će klubovi napraviti napor da to izmire. Biće problem ukoliko ne izmire, moraće da naprave sporazum sa onim klubovima ili strankama koje potražuju, sporazum o reprogramu ili dogovor o načinu na koji će to da se izmiri. Onda ćemo i to prihvatiti“, rekao je Janković.

Kada je u pitanju Hajduk iz Kule, Janković je izjavio da se čeka sreda kada je zakazano ročište na kome će se utvrditi da li će kod Kuljana biti otvoren stečajni postupak ili ne.

Mi čekamo, sutra je zakazano ročište u Trgovinskom sudu u Somboru gde će sudija ili veće doneti odluku da li se otvara stečajni postupak ili ne. Ukoliko se ne otvori, onda se klub gasi i onda nastaje problem. Ukoliko se stečajni postupak otvori, znači da dolazi stečajni upravnik, pravi ekipu, formira skupštinu poverilaca. Skupština poverilaca odlučuje o tim stvarima, i te informacije imaćemo već koliko sutra“, zaključio je Janković.

Sportski intervju

Brendon Hartli za B92: „Formulu 1 hoću da zaslužim“

U 20 godina života Brendon Hartli sakupio je pozamašno trkačko iskustvo, u Formuli Ford na rodnom Novom Zelandu, u nižim evropskim kategorijama Formule Reno, u Britanskoj F3 i F3 Evroseriji. Tokom poslednje dve sezone s promenljivim uspehom se takmiči u Formuli Reno 3.5 i pokušava da karijeru vrati na pravi kolosek. Hartlija smo sreli na Hungaroringu; ovaj smireni i povučeni momak izvesno se pita šta mu to nedostaje da bi u odabranoj disciplini najzad počeo da pobeđuje. Teret samopreispitivanja verovatno je utoliko teži što njegov timski kolega nema sličnih nedaća i bori se za titulu već kao debitant. Ne treba se pitati zašto je Brendon rezervisan, zašto povremeno deluje kao da mu je kišni oblak nad glavom i zašto je pred našim diktafonima gotovo pobegao u najdalji ugao motorhouma...

Sportski intervju sreda 21.07. 15:01 Komentara: 2

Predrag Danilović: "Počinje nova era Partizana"

Predsednik KK Partizan Predrag Danilović napominje da je klub iz Humske sa Vujoševićem završio jednu deceniju, a da od Vlade Jovanovića kreće nova. Ne obećava mnogo, ali puca na najveće domete. Jedan od najboljih košarkaša bivše Jugoslavije, ali i Evrope svih vremena, igračku karijeru je završio u 31. godini. Došao je na čelo kluba u kojem je počeo da osvaja Evropu i sa Duškom Vujoševićem dominirao regionom u protekloj deceniji, te vratio Partizan u evropski vrh.

Sportski intervju ponedeljak 19.07. 21:06 Komentara: 30

Danijel Rikardo za B92: „Želim uspeh u Formuli 1“

Ako još niste čuli za ovog momka, krajnje je vreme da ga upoznate. Trkački pogon Red Bula u njega polaže krupne nade, sprema ga za velika dela i već je viđen za Toro Roso kokpit u sezoni 2011. Iza Danijela je naslov prvaka Britanske F3, ove godine za vojište mu je određena Formula Reno 3.5 i smešten je u francuski tim Teh 1. Rikardo je od starta šampionata u igri za titulu i skoro je sigurno da će o naslovu odlučivati njegova borba sa Alešinom. Sa dvadesetogodišnjim vozačem razgovarali smo na Hungaroringu, i to pošto je osvojio prvu trku mađarskog vikenda Reno serije. Australijanac deluje kao neko kome za dobro raspoloženje ne treba poseban povod, ali ove julske subote svakako ga je imao...

Sportski intervju sreda 7.07. 23:05 Komentara: 0