Izvor: B92

Putovanje je jedan od najboljih načina da proširite vidike, ali neke destinacije nose i određenu opasnost.

Antarktik

Kada kažemo Antarktik, prvo što nam padne na pamet jeste snegom pokrivena pustoš. Zvuči kao opasna pustolovina, uostalom kao i svako udaljeno mesto ako nemate dovoljno zaliha hrane i vode. Ako istražite malo bolje, shvatićete da je Antarktik jedno od najboljih mesta za ljubitelje avanture.

Naravno, to ne znači da možete da krenete na Antarktik kao da idete na planinarenje za vikend. To je još daleko i zabačeno mesto koje nije pogodno za slučajne putnike, jer su medicinske ustanove i hitna pomoć retki.

Tamo ćete uživati u nekim od najlepših pogleda na svetu - sneg koji se polako topi da bi otkrio jedinstveni, skoro nestvarni pejzaž. Antarktik postaje jedno od najboljih odredišta za istraživače modernog doba.

Ukrajina

Na prvi pogled, Ukrajina izgleda kao da nije zemlja u kojoj želite da provedete opuštajuću nedelju. Trenutni rat čini je aktivnom zonom sukoba, što joj daje reputaciju opasne zemlje.

To je potpuno opravdano, jer su neki delovi Ukrajine još upleteni u bitku sa Rusijom.

Daleko od sukoba, Kijev je i dalje jedno od najjeftinijih i najživljih odredišta u Evropi.

Iako svetski mediji prenose pomalo zastrašujuću sliku, putnici pričaju priče o čudnim kafićima i starom svetu, bivšem sovjetskom šarmu.

Zahvaljujući raznim kulturama sa kojima je dolazio u dodir, Kijev sadrži mnogo prelepih crkava i dve lokacije Uneskove svetske baštine. Možete da ih istražite gotovo bez rizika, jer je rat prilično daleko.

Foto: depositphotos/ViktoriaSapata

Istanbul

Suprotno ustaljenom mišljenju, Istanbul nije glavni grad Turske. Ipak, još se smatra najlepšim gradom za turiste.

I pored toga, Istanbul je u ne tako dalekoj prošlosti bio mesto brojnih nemira. Navodna umešanost Turske u ratove na Bliskom istoku samo je dodala ulje na vatru.

Iako neki Istanbul smatraju rizičnom destinacijom za putovanja, mnogi turisti će vam reći da je čak bolji od ostalih mesta sa sigurnijom reputacijom.

Kao centar umetnosti i kulture u regionu, Istanbul sadrži važno svetsko kulturno nasleđe Uneska.

Foto:depositphotos/ seqoya

Sankt Peterburg

Ugled Rusije kao opasne turističke destinacije verovatno je nastao tokom Putinove ere - i s pravom je tako.

Ova zemlja, ipak, sadrži mnoštvo zdanja Uneskove svetske baštine i neke od najistaknutijih umetničkih stilova u svetu.

Nije tačno da su sve građevine ovde raspadnute sovjetske građevine, kako su ih predstavljali u holivudskim filmovima devedesetih.

Iako je sigurnije izbegavati nepoznate delove grada, Sankt Peterburg je kosmopolitsko mesto za odmor, koje nudi brojne aktivnosti. U stvari, mnogi ljudi iz cele Evrope i ostatka sveta grad nazivaju "domom".

Ima vrlo zanimljivih zgrada i ćoškova, zato obavezno ponesite najbolji foto-aparat koji imate.

Foto: depositphotos/Siempreverde

Kina

Kina ima najrazvijeniji sistem za nadzor na svetu. Njenim građanima nedostaje mnogo sloboda koje mi shvatamo zdravo za gotovo. Kao rezultat, većina nas misli da će odlazak u Kinu verovatno dovesti do hapšenja ili nečeg još goreg.

Delimično, velike kulturne razlike između Kine i zapadnih naroda oblikuju naša uverenja da Kinezi nisu slobodni. Međutim, poseta bilo kom većem gradu u Kini otkriće vam da je ta država jedna od tehnološki najnaprednijih na svetu.

Ubrzo će postati prvo bezgotovinsko društvo, ako već nije. Uopšte, Kinezi ne smatraju da je kompromis između slobode i ekonomskog razvoja loša stvar i to je nešto što možete da saznate tek kad odete tamo.

Sa futurističkim gradovima i različitim pejzažima Kina bi trebalo da bude na vrhu svačije liste za putovanje (naravno, trebalo bi da sačekate da prođe sezona koronavirusa, koja je trenutno u jeku).

Foto: depositphotos/ sepavone

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.