Izvor: 24sedam.rs/V.I.

Na samo sat vremena vožnje od grada Izmira, nalazi se poluostrvo Češme, smaragdni dragulj Egejskog mora, koje svojim posetiocima pruža jedinstven spoj starinskog šarma i modernog luksuza.

Ovaj fascinantni region, smešten na zapadnoj obali Turske, savršeno oslikava bogatstvo kulture, istorije i prirodne lepote.

Alačati, raj za ljubitelje surfanja

U ovoj oblasti nalazi se gradić Alačati, posebno, poznat je po svojim uskim kaldrmisanim ulicama i tradicionalnim kamenim kućama koje odišu autentičnošću i, naročito, predivnim bugenvilijama čiji miris opija sve koji prolaze. Ovo mesto je magnet za ljubitelje surfanja, zahvaljujući konstantnim vetrovima koji ga čine idealnim mestom za jedrenje na dasci i kajtsurfing. Svake godine, Alačati domaćin je brojnim međunarodnim takmičenjima u surfanju, što privlači sportiste i turiste iz celog sveta.

Češme, svetski poznato letovalište

Grad Češme nalazi se 10 kilometara od Alačatija a može se pohvaliti kulturno-istorijskim znamenitostima. Najveća atrakcija u gradu je Đenovljanska tvrđava Svetog Petra ili zamak Češme iz 16. veka dominira pejzažem, pružajući uvid u burnu prošlost ovog područja. Tvrđava je sada pretvorena u Arheološki muzej koji nudi fascinantne eksponate na površini od 11.700 m2, a od zidina se pruža spektakularan pogled na plavo more Ispred ulaza u zamak je statua Hasana Paše, vojskovođe u bici za oslobođenje grada. Karavansaraj (karavanska stanica) smeštena je svega stotinak metara južnije od gradske tvrđave, a danas je adaptirana u butik hotel.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alaçatı (@alacatiasigi)

Peščane plaže i termalni izvori

Poluostrvo Češme obuhvata 30 kilometar dugu obalu na kojoj smeštene brojne peščane plaže. Najpoznatije plaže su Ilidža, koja se nalazi na severnoj strani poluostrva, i  Altinkum, koja se nalazi jugozapadno koje su poznate po svojoj kristalno čistoj vodi i zlatnom pesku, idealne za sunčanje i plivanje.

Za one koji traže relaksaciju, termalni izvori u okolini nude terapeutsku vodu poznatu po svojim lekovitim svojstvima.  Lekovita voda sa ovih izvora ima temperaturu do 38C i ima blagotvorno dejstvo. Svoj naziv je upravo i dobio zbog svojih termalnih izvora (u prevodu Češma znači fontana).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alaçatı (@alacatiasigi)

Lokalna gastronomija

Kulturno nasleđe ovog područja može se najbolje doživeti kroz lokalnu gastronomiju. Alačati je posebno poznat po svojim restoranima i kafeima koji nude sve od svežih morskih plodova do tradicionalnih turskih jela. Prosečna cena kafe kreće se oko dva do tri dolara, dok obrok u restoranu može koštati između 10 i 20 dolara, što zavisi od mesta i vrste jela.

Sendvič češme kumru je jedan od najpoznatijih ukusa, a riba je maltene zastupljena na meniju svakog dana. Ako ste tamo obavezni probajte i lokalnu dinju po kojoj je ovaj kraj poznat.

Konačno, tržnica u Alačatiju je mesto gde možete kupiti sve, od ručno rađenih suvenira do lokalnih delikatesa. Ovaj živopisan bazar nije samo mesto za kupovinu, već prilika da se uroni u lokalni život i tradiciju.

Bilo da tražite avanturu na otvorenom, istorijsko istraživanje ili jednostavno opuštanje pored mora, Alačati nudi nešto za svakoga, čineći ga savršenim destinacijom za vaš sledeći odmor.

Podeli: