Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Osamdesetak kilometara jugozapadno od Venecije, na manje od sat vremena vožnje automobilom, nalazi se gradić Viljamarzana, koji nije bio naročito specifičan niti interesantan turistima sve dok se nisu pojavila ni manje ni više nego dva aviona u dvorištu.

Điđi Steka je majstor pivar čiji je život, između ostalog, odredila i uloga negovatelja u domu za stare i nemoćne, pa je čitavu deceniju slušao o bogatim životima i - neostvarenim željama. Primetio je da njegovi štićenici često žale što nikada nisu bili u avionu – i odlučio je da to promeni i dozvoli svakome da uđe u avion. Na veoma kreativan način.

Svoj san je odlučio da ostvari kroz ugostiteljstvo, te je 2000. godine otvorio restoran u posebno izgrađenom kompleksu koji se sastoji od kontrolnog tornja, dva aviona i helikoptera.

Posetioci su uživali u drugačijoj atmosferi ovog restorana/picerije/diskoteke/aerodroma, kao i u provođenju večeri u bašti među klasičnim skulpturama i avionima, tako da je mesto uvek bilo puno i živahno.

Na meniju se nalazila ogromna ovalna pica, jedinstvena u Italiji, a služili su se i roštilj, sendviči i bruskete, velike salate, riblji specijaliteti i razna druga jela i domaće deserte. Velike porcije i očekivano širok izbor piva svakako su doprineli popularnosti aerodromskog restorana.

Međutim, lokalna vlast je mislila drugačije. Samo nekoliko meseci nakon otvaranja restorana "Leonarda da Vinčija", opština je odgovorila novčanom kaznom za "urbano nasilj"” u iznosu od skoro 300 hiljada evra.

Restoran je tako, svih četrnaest godina koliko je radio, radio sa ili uprkos stalnim pravnim problemima, na kraju konačno propao 2014. godine.

Shutterstock/Filippo Carlot

Podeli: