Jedno ostrvo na Mediteranu je skriveni dragulj grčkih Kiklada.

Podjednako je lepo kao i luksuzne destinacije poput Santornija i Mikonosa na kojima su tokom leta nesnosne gužve, zbog čega je idealna opcija  za one koji traže mirniji odmor i hednostičko iskustvo.

U pitanju je Sifnos.

Smešten je u zapadnom delu Kiklada,  a karakterističan je po tradicionalnoj arhitekturi, kulinarskoj sceni i neverovatnim plažama.

Sifnos se takođe smatra mirnijom i opuštenijom alternativom popularnih grčkih ostrva poput Rodosa, Santornija, što ga čini dobrim izborom za porodica sa decom ili parove koji traže privantost.

Nedavno je zaslužilo mesto među 20 najboljih ostrva u Evropi prema čitaocima CN Travellera.

Shutterstock/Yiannis Papadimitriou

Nezaboravno hedonističko iskustvo

Snifos je poznat po izuzetnoj gastronomskoj ponudi, zbog čega je okarakterisan kao "najukusnije grčko ostrvo". Većina tradicionalnih jela na ostrvu napravljena je od jednostavnih sastojaka lokalnog porekla koji se sporo kuvaju u pećima na drvu.

Tradicionalni recepti koje tamo možete da probate su pre svega mastrelo, jagnjetina marinirana u crvenom vinu i kopru, kuvana u posebnom glinenom loncu po kojem je i dobila ime.

Tradicionalno se služi na Veliku subotu uveče, za vreme pravoslavnog Vaskrsa.

Probajte i revithadu, supu od leblebija kuvanu preko noći u peći na drva, u glinenim loncima za kuvanje zvanim skepastaria. Tradicionalno se služi posle nedeljnih bogosluženja. Nemojte da propustite ni manoura sifnou - lokalni sir.
 

Shutterstock/Sven Hansche

Ima čak 360 crkava na ostrvu

Na Snifosu ima čak 360 ckrava, najviše od svih ostrva u Egeju. Najpopoularnije su crkve Sedam mučenika  gde se mnogi parovi venčavaju, a jedan od najvažnijih manastira je Panagija Hrisopigi.

Shutterstock/ImagesGR

Nestvarne plaže

Pored kuhinje i predivnih crkvi i lokaliteta, ostrvo može da se pohvali i predivnim plažama. Neke od najpopularnijih i najlepših su: Chrissopigi, Poulati, Faros, Platis Gialos, Kamares i druge.

Shutterstock/fivetonine


Turisti ga sve više posećuju

Iako važi za mirno ostrvo, primećen je sve veći broj turista koji bira upravo Snifos pre drugih ostrva u Grčkoj. Tokom 2022. i 2023. zabeležene su rekordne turističke brojke.

Shutterstock/Milan Gonda

Kako doći do ostrva Sifnos?

Do Snifosa možete da stignete tako što ćete kolima ili avionom ići do Atine, a potom ćete iz luke Pirej hvatati trajekt do Snifosa.

Sifnos je povezan i sa drugim ostrvima trajektom, uključujući Serifos, Kithnos, Milos, Santorini, Naksos, Paros i još mnogo toga.

Podeli: