Nedelja, 27.09.2020.

11:00

"Korona nas je naučila da je Srbija lepa"

Svetski dan turizma biće obeležen danas, a početak ove godine, za našu zemlju je bio rekordan, kada je turizam u pitanju. U januaru mesecu, broj noćenja stranih gostiju skočio je za 28, a u februaru 18 odsto, što je ukazivalo na to da ćemo imati odličnu turističku godinu.

Izvor: B92, Višnja Jukić

Foto: Depositphotos / gustavofrazao

A onda se desila pandemija, te je ceo svet pogođen virusom kovid 19. Iz Turističke organizacije Srbije za B92.net objašnjavaju da u aprilu gotovo da nije bilo turističkog prometa.

"Imali smo 95 odsto manje ostvarenih noćenja nego u istom mesecu prošle godine. Posle višemesečnog pada turističkog prometa, u avgustu, domaći turisti beleže rast od preko 25 odsto kada su u pitanju dolasci pre svega na planine i u banje u Srbiji", kažu iz TOS-a.

Podaci su takvi da je broj noćenja domaćih turista u julu u odnosu na isti mesec prošle godine manji za svega 3,2 odsto, u junu je taj pad bio 17 odsto, dok je mesec dana ranije iznosio čak 76 odsto.

"To nam govori da se vratilo poverenje naših građana za putovanje u zemlji. Tome je značajno doprinela i kampanja TOS-a pod sloganom "Izaberi svoju avanturu! #vidisrbiju", tokom koje smo pokazali da su svaki korak, zaveslaj, staza… u Srbiji nova avantura", ističu iz ove organizacije.

Za oporavak potrebne godine

Foto: Depositphotos/ leelook
Prema podacima Svetske turističke organizacije samo u prvih šest meseci, turizam je pretrpeo štetu od preko 450 milijardi dolara. To je, globalno gledano, pet puta veći gubitak nego 2009. godine usred svetske ekonomske i finansijske krize.

Povratak turizma na nivo iz 2019. u pogledu dolazaka turista trajaće, procenjuju u svetskoj turističkoj organizaciji, između 2,5 i 4 godine. Evropa je bila druga najteže pogođena regija, od svih globalnih regiona, sa padom dolazaka turista od 66 odsto u prvoj polovini 2020.

Stradale su i Amerika (-55 odsto), Afrika i Bliski Istok (obe -57 odsto). Međutim, Azija i Pacifik, prva regija koja je osetila uticaj kovid 19 na turizam, bile su najteže pogođene, sa padom broja turista od 72 odsto u šestomesečnom periodu.

"Vrlo je nezahvalno davati bilo kakve prognoze u ovom trenutku. Svi pažljivo pratimo epidemiološku situaciju, koja je promenljiva. Nadamo se najboljem i verujemo da ćemo u nekoj bližoj budućnosti ponovo moći da ugostimo i strane turiste u onom broju, kao pre krize. Baš zato, kroz našu digitalnu kampanju u inostranstvu, želimo da nas turisti sa udaljenih destinacija ne zaborave i da planiraju da posete našu zemlju u budućnosti", istakli su.

TOS je krajem prošle godine obezbedio veliki projekat koji finansira Evropska turistička komisija,a kako iz TOS-a kažu, uz pomoć tih sredstava sada se radi pojačana onlajn kampanja kako u Kini tako i u SAD.

"Imali smo i uključenja uživo, putem čuvene alibabine platforme Fligi, a potpisali smo sporazum i sa jednom od najpoznatijih turističkih internet kompanija Tuniu u Kini. Državljani te zemlje nam već daju signale da će Srbija biti prva destinacija u Evropi koju će posetiti nakon krize", objasnili su u razgovoru za B92.net.

Šta nas je korona "naučila"?

Foto: Deposithphotos / Bane.m
"Korona nas je naučila da treba da negujemo i razvijamo domaći turizam. Naučila nas je da je Srbija lepa. Mnogi su tek sada otkrili svoju zemlju, što se može izdvojiti kao pozitivno u ovoj situaciji", kaću iz TOS-a.

Kako globalna ograničenja putovanja počinju da se ublažavaju, odredišta širom sveta fokusiraju se na rastući domaći turizam, a mnogi nude podsticaje građanima da istražuju svoje zemlje.

Prema Svetskoj turističkoj organizaciji (UNVTO), s obzirom da će se domaći turizam vratiti brže od međunarodnih putovanja, ovo predstavlja priliku i za razvijene i za zemlje u razvoju da se oporave od socijalnih i ekonomskih posledica globalne pandemije.

"Svesni smo činjenice da su sve zemlje lepe na svoj način. Ipak, ono što turisti koji posete Srbiju najčešće izdvajaju kao jedinstveno i retko gde drugde viđeno je toplina naših ljudi, srdačnost i gostoprimstvo, što čini boravak u našj zemlji kao "kod kuće" i zbog čega nam se turisti vraćaju. To je apsolutno ono što izdvaja Srbiju od drugih destinacija", zaključili su iz TOS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: