"Zanzibar gori od korone": Od danas na snazi nova mera

Turističkim agencijama u Srbiji danas je stigao novi dopis u kome avio-kompanije traže od agencija da testiraju putnike kako bi ih prevezle iz Zanzibara nazad u Srbiju. Da cela stvar bude još gora, u celom mestu ne postoji laboratorija koja bi mogla da uradi PCR test putnicima.

Izvor: B92

Sreda, 17.02.2021.

16:07

Foto: shutterstock/Natalya Ovchinnikova

"Zanzibar trenutno gori od korone. Zbog toga smo dobili obaveštenje da moramo da testiramo putnike pre povratka u Srbiju. Međutim, sad imamo problem gde da ih testiramo kad u letovalištu toga nema", rekao je za B92.net Miloš Jovović, direktor agencije "Travelland".

Kako je objasnio, ova trenutno veoma popularna destinacija postala je žarište virusa baš zato što je tamo bilo moguće putovati bez ikakvih uslova.

Zanzibar je veoma popularan zimi, jer je na ovom afričkom ostrvu moguće letovati usred zime već za nešto više od 1.000 evra, u zavisnosti od smeštaja i agencije.

Potrebna vakcinacija, lekovi i zaštita

Pred odlazak na put, prema preporukama srpskih agencija, potrebno je da odete u Institut za Javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kako biste se vakcinisali i dobili preporuke za lekove za prevenciju malarije (ne postoji vakcina protiv malarije, već samo lekovi). U Institutu će vam lekari dati savete i šta treba da jedete i pijete tokom putovanja i naravno treba da imate u vidu da se vakcine plaćaju.

Nakon što dobijete sve potrebne vakcine, dobićete žuti karton u kojem su one upisane i njega nosite sa sobom, jer vam je on potreban prilikom ulaska na Zanzibar. Poželjno je da karton skenirate pred put, kako biste imali dokaz da ste primili vakcinu, ukoliko se dogodi da ga izgubite. U slučaju da ga izgubite, sa skeniranom dokumentom možete ponovo da odete u Institut kako bi vam izdali novi karton.

Uz lekove koje redovno pijete, preporuka je da ponesete i lekove protiv dijareje, flaster, zavoj, sprej za dezinfekciju rana, sredstva za suvo pranje ruku, panadol, aspirin ili slične lekove za temperaturu, bolove i prehladu. Naravno, kreme sa visokim zaštitnim faktorom, kao i kremu za smirivanje reakcija na koži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: