Znate li šta znače imena ovih gradova i kako su nastala?

Jeste li se ikada zapitali kako su nastala imena gradova? Ove priče o imenima različitih svetskih gradova i zanimljivosti će vas sigurno podstaći na istraživanje i prisećanje šta nam sve nude putovanja.

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2020.

12:00

Znate li šta znače imena ovih gradova i kako su nastala?
Foto: depositphotos/encrier

Pariz, Francuska

Glavni grad Francuske osnovalo je keltsko pleme Parisi na malom ostrvu usred Sene. Pleme je svoj novi grad nazvalo Civitas Parisiorum, skraćeno – Pariz. U pisanim dokumentima Pariz se prvi put spominje kada Gaj Julije Cezar u svojim "Komentarima o Galskom ratu" opisuje tadašnje naselje Lutetia Parisiorum ("mesto usred vode").

Osim što je Grad ljubavi, Pariz se još često naziva i Gradom svetla. Taj nadimak dobio je zbog svoje vodeće uloge u doba prosvetiteljstva i velikog broja intelektualaca, ali i zbog činjenice da je Pariz bio jedan od prvih evropskih gradova koji su uveli javnu rasvetu.

Ako se spremate za posetu Parizu i za obilazak njegovih znamenitosti, uključujući i Ajfelov toranj, možda ne bi bilo loše obaviti kondicione pripreme. Naime, do vrha simbola francuske prestonice vodi čak 1.665 stepenika. Naravno, možete ići liftom, ali penjanje bi svakako doprinelo doživljaju.
Foto: depositphotos/marek_usz
Buenos Ajres, Argentina

Španski kolonizatori su grad, čije ime u prevodu znači dobar vazduh, nazvali prema sardinijskom marijanskom svetilištu Santa Maríja del Buen Aire.

A nekoliko je verzija priče o tome kako je svetlište dobilo ime. Jedna kaže kako je to zbog toga što je svetilište bilo na dobrom vazduhu, dovoljno daleko od neugodnih mirisa močvara u središtu Cagliaria (glavnog grada Sardinije). Druga kaže kako je za ime zaslužna Devica Marija, koja je pomogla pomorcima pomoću dobrog vetra.

Danas Argentinci stanovnike Buenos Ajresa često zovu "porteños" (lučki ljudi, ljudi iz luke) zbog velikog značaja luke, kako za sam grad, tako i za celu zemlju

Varšava, Poljska

Grad koji se smestio na obalama reke Visle ima vrlo zanimljivu legendu o poreklu svoga imena. Jednom davno dok je kralj Kazimir I išao iz Krakova, ogladneo je i osetio je miris sveže pečene ribe. Sa svojom pratnjom sledio je miris ribe i došao do kućice u kojoj su živeli ribar i njegova žena. Domaćini su ugostili kralja, a on mi se odužio tako što je organizovao krštenje i postao kum njihovim novorođenim blizancima – dečaku Varsu i devojčici Savi.

Na kraju im je kralj rekao da na tom području izgrade naselje i nazovu ga po blizancima.

Druga legenda kaže kako je sirena Sava jedna od dve sestre sirene koja je rekom Vislom doplivala iz Baltičkoga mora. Nažalost, putem se zaglavila u mrežu nekog trgovca, ali ju je iz nje spasao ribar Vars, a njih su dvoje osnovali grad imena VaršavA (Warszawa). Sirena je obećala da će štititi grad i zato sirena na varšavskom grbu stoji još od 14. veka. Njenu sestru možete videti na ulazu u luku u Kopehangenu.
Foto:Depositphotos/sepavone
Tokio

Pre Tokija glavni grad Zemlje izlazećeg sunca bio je KJoto. Na japanskom se jeziku KJoto piše 京都, dok je službeni naziv Tokija (koji se vrlo retko koristi) zapravo Tôkyôto i na japanskom se piše 東京都. Kyôto znači carska prestonica, a tôkyôto istočna (carska) prestonica, piše portal Sinonim.

U metropoli TokijU danas živi oko 36 miliona ljudi.

Bangkok

Pravo ime glavnog grada Tajlanda je Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.

Prevedeno, to bi značilo "Grad anđela, veliki grad, rezidencija Smaragdnog Bude, neosvojivi grad boga Indre, velika svetska prestonica obdarena s devet dragocenih dragulja, grad sreće koji krasi ogromna kraljevska palata koja podseća na nebesko prebivalište reinkarniranog boga, grad koji je dao Indra, a izgradio Višnu Karn".

Ujedno, predstavlja i najduže ime grada na svetu.

Još nekA od zanimljivih značenja jesu za Amsterdam, koji je originalno izgrađen na brani (eng. dam) reke Amstel, po čemu je dobio ime, kako objašnjava Pun kufer. Doslovni prevod imena Abu Dabi je ‘gazelin otac’ (Ujedinjeni Arapski Emirati), a ime najvećeg grada zemlje - Dubai na arapskom označava malog skakavca. Singapur nazivaju lavljim gradom jer ‘singa’ znači ‘lav’, a ‘pura’ označava ‘grad’.
Foto: depositphotos/ ozimicians
Peking (Beđing) je glavni grad severa jer dolazi od kineske reči 'bej' (sever) i 'jing' (glavni grad). Iako je Saudijska Arabija zemlja s mnogim peščanim dinama, ime njenog glavnog grada Rijada potiče od reči ‘rawdah’, što znači ‘livada’.

Ime grada Beča (Vienna) potiče od keltske reči ‘windo’, što znači svetao, odnosno beo. Život u glavnom gradu Češke je ubrzan. To dokazuje i njegovo ime ‘Praha’, što na češkom znači ‘(u)brz(an)’.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: