B92.net anketa: Da li planirate da letujete u Grčkoj sledeće godine?

Situacija sa koronavirusom iz dana u dan donosi nova iznenađenja, te niko ne zna šta donosi sutra. Ali kako sve to utiče na turizam, granu koja je najpogođenija globalnom pandemijom?

Izvor: B92, Višnja Jukiæ

Petak, 18.09.2020.

13:30

B92.net anketa: Da li planirate da letujete u Grčkoj sledeće godine?
Foto: Depositphotos / Arsty.

"Ranijih godina smo u ovom periodu već uveliko vršili rezervacije za naredno leto, a sada niko i ne pita da rezerviše, što je i očekivano s obzirom na to da još uvek ne znamo kakva nas jesen i zima očekuju po pitanju pandemije", kaže Ana Nikolić, koja dugo godina živi i radi u Grčkoj.

Kako kaže, svi se nadaju da će sledeća sezona biti bolja, ali podseća na reči grčkog ministra turizma, koji je izjavio da će svakako biti potrebne godine da se stanje vrati na period pre pandemije.

Po njihovim procenama, tek od 2024. turizam će ostvariti prihod iz godina pre 2020.

"Smatram da bi većina turističkih radnika bila zadovoljna da sezona 2021. bude upola dobra kao sezona 2019.", dodala je Nikolićeva za naš portal.

"Najdraže more"

Foto: Depositphotos/ Hintau_Aliaksey
Grupa hotelijera u Grčkoj zatražila je da moratorijum, kojim im država dozvoljava da ne vrate novac za aranžmane koji nisu realizovani zbog koronavirusa, bude produžen do 2025. godine.

"Nije im odobreno i drago nam je da je tako, jer bi zaista bilo apsolutno neprihvatljivo da raspolažu tuđim novcem toliko dugo", kaže naša sagovornica.

Grčka bez sluha čak i za bolesne: "Uništili su sebi sezonu"

Vraćanje novca do 2022. je svakako predugačak period jer je novac neophodan i agencijama koje su takođe u nezavidnoj situaciji.

Očekujemo da grčka država obezbedi pomoć hotelima i turističkim subjektima koji su pretrpeli štetu tokom ove sezone u vidu beskamatnih kredita i bespovratnih novčanih sredstava tako da će hoteli na taj način prebroditi krizu i biti u mogućnosti da vrate novac od nerealizovanih aranžmana", dodala je ona.

Da je nezahvalno prognozirati situaciju za sledeću sezonu, rekli su za B92.net iz Udruženja turističkih agencija Srbije dodavši da "putnici neće biti oštećeni, jer i u našoj zemlji postoji rok za povrat novca do 2022. godine.

"I dalje, ništa ne zavisi od nas, preostaje nam da nastavimo da pratimo situaciju i nadamo se najboljem. Grčka, kao članica EU, može da se osloni na 32 milijarde evra obećane pomoći, što će im omogućiti da ublaže i prebrode krizu", rekli su iz tog Udruženja.

Kako su istakli "ne smatraju da će ova blokada granica znatno umanjiti broj putovanja u Grčku -ipak je nama to (po broju poseta) najdraže more".

"Lepota morske obale, klima, gostoprimstvo, istorijske veze sa Grčkom, i ono najvažnije da kada prođete Evzoni imate osećaj da ste kao kod kuće, ne može se tek tako izbrisati. Smatramo da će se mali deo turista preliti na albansku obalu, ipak je pitanje lične sigurnosti od značaja posebno kada putujete sa decom, a da će Turska zadržati uobičajeni procenat poseta", dodali su.

Nada ipak ostaje

Foto: Deposithphotos / Patryk_Kosmider
Sve su to, kako kažu, naravno ipak predviđanja koja tek predstoje da se provere. "Do tada nadamo se najboljem, i čekamo sledeću sezonu", zaključili su optimistično.

Što se granica tiče, neki smatraju da će od pomoći koju su dobili od EU odvojiti značajna sredstva za hotelijere koji su pretrpeli velike gubitke ove sezone i da će im tako nadomestiti gubitak zbog ovakvih odluka. Kažu da se grčkoj državi više isplatilo da odvoji novac kao pomoć hotelima, nego da dozvoli da se virus nekontrolisano unese preko kopnenih granica jer bi lečenje i turista i lokalnog stanovništva, ali i karantin koštao više.

Drugi smatraju da se grčka vlada nije uopšte udubila u problematiku propale sezone na severu, jer su koncentrisani na turizam samo na jugu Grčke.

"Moramo da preživimo": 2021. godina opstanka

Za sada bar za to što našim građanima nije dozvoljen ulazak u Grčku čak ni uz negativan test verovatno nećemo saznati.

Ove godine Grci su donosili odluke "preko noći", a granica je za naše turiste bila otvorena svega nekoliko dana, od kada kreće konstantna igra nerava. Ostaje da se vidi kako će sve ove odluke uticati na sledeću sezonu, jer su naši turisti ovog leta bili okrenuti drugim destinacijama.

Pitanje je koliko njih se uželelo Grčke, a koliko je upoznalo druga odmarališta i odlučilo da i sledeću sezonu provede tamo.

Pozivamo vas da glasate i da nam pišete u komentarima vaše razloge za (ne)odlazak u Grčku!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: