Grad koji pravi majstore borilačkih veština: Najpoznatiji je po Brus Liju

Fošan je grad u kojem su Brus Li i veliki majstori borilačkih veština najveći ponos.

Izvor: B92

Utorak, 10.09.2019.

12:04

Grad koji pravi majstore borilačkih veština: Najpoznatiji je po Brus Liju
Foto:depositphotos/ tang90246

Fošan je grad koji je verovatno i najpoznatiji po čuvenom Brusu Liju. U Fošanu se nalazi rodna kuća majstora kung-fua. Iako je Brus Li veoma malo vremena proveo ovde, sećanje na njega, ipak se nalazi u ovoj kući. Posetioci ovog “muzeja“ su mnogobrojni, jer je tu predstavljen život čuvenog sportiste.
Zapravo, Brusu Liju je posvećen ceo jedan kompleks, park u kojem je jedina tema upravo Brus Li. Park je ogroman i pun je vegetacije, pa ovde često dolaze i oni koji naprosto žele da “urone“ u blagodeti prirode.

Sjićiao je jedna od najpoznatijih planina u celoj provinciji Guangdong. Osim živopisnih pejzaža, ovde ima mnogo kulturnih znamenitosti. Cela oblast je pod nacionalnom zaštitom. Ovo je nekada bio vulkan, a sada se na vrhu nekadašnje kupe nalazi statua posvećena boginji Guanjin visine 66 metara. A može da se vidi i hram Baofeng.
U spomen-kući Vong Fei-Hunga, majstora borilačkih veština, posetioci mogu da nauče poneki odbrambeni potez. Ovde je nekada bio objekat dinastije Ćing, ali kako je ceo Fošan strastven kada se radi o borilačkim veštinama, u zdanju je sada predstavljen život poštovanog majstora. Arhitektura odražava tradicionalni stil Lingnan, nazvan po istoimenoj oblasti kojoj Fošan pripada.

Vong Fei-Hungu je posvećen i Muzej borilačkih veština, a u istom kompleksu je hram posvećen precima, gde može da se vidi čuveni kineski “lavlji ples“. Ovde su takođe predstavljeni medicinski etički principi kojih se veliki majstor pridržavao. Predstavljeni su i uspesi njega ali i njegovih učenika.
Borilački centar Hongšeng je mesto na kojem možete da pronađete tradicionalna oružja i pomagala koja se koriste u borilačkim veštinama. Za one koji posete Fošanovo je neophodna stanica ukoliko žele da upoznaju i shvate bilo šta u gradu gde se sve vrti oko borilačkih veština. Ovde se još pronalaze studenti koji izučavaju borilačke discipline, kako bi se očuvala tradicija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: