Osnovano Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS)

U Beogradu je osnovano Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS), a na osnivačkoj skupštini održanoj u Privrednoj komori Srbije prisustvovalo je 104 predstavnika turističkih agencija iz zemlje, saopštilo je ovo Udruženje.

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2019.

11:42

Osnovano Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS)
foto: thinkstock/ilustracija

Kako se navodi, predstavnici turističkih udruženja podržali su inicijativu za osnivanje "modernog udruženja koje će se uključiti u rad državnih organa i time uzeti aktivno učešće u sprovođenju objektivnog i pravednog poslovanja u skladu sa zakonima, u cilju povećanja transparentnosti i borbe protiv nelojalne konkurencije".

Udruženje je osnovano 22. februara ove godine, a inicijativa za osnivanje UTAS-a javila se kao posledica situacije da su početkom godine osiguravajuće kuće, kažu u udruženju, podigle cene svojih polisa za turističke agencije za 700 procenata, što će se, ocenjuju, verovatno odraziti na cene turističkih aranžmana.

"Nedavno je usvojen novi Zakon o turizmu koji ima dosta nelogičnosti i nedostataka, koji ne sprečava moguće zloupotrebe u turističkoj privredi i nasuprot očekivanjima i namerama, ne štiti ni putnike ni privredne subjekte, niti je u skladu sa direktivama EU", kaže se u saopštenju.

Smatraju da se u njihovoj branši favorizuju velike turističke agencije time što se, kažu, propisuju nameti nesrazmerni obimu poslovanja, a kazne se, dodaju, ne sprovode.

„Želimo da se ogradimo od lošeg poslovanja pojedinih turističkih agencija iz prošlosti, kao i da putnicima damo jasne, precizne i tačne informacije o uslugama koje pružamo, jer smatramo da građani imaju pravo da znaju kompletnu istinu u vezi s privređivanjem u turizmu u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Inače, u Srbiji od 1954. godine, kada je osnovana, deluje i Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije - YUTA, koja posluje kao strukovna neprofitna organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: