Neotkriveni biser koji ima potencijal da bude najveći ski-centar u Srbiji

Na 40 kilometara od Vranja, nedaleko od auto-puta E-75 nalazi se planina Besna kobila, koja ima ozbiljan skijaški potencijal.

Izvor: B92

Utorak, 08.01.2019.

12:30

Neotkriveni biser koji ima potencijal da bude najveći ski-centar u Srbiji
Besna Kobila / thinkstock

Najviši vrh nalazi se na 1.923 metra nadmorske visine, a sa Besne kobile možete videti Kopaonik, Rilu u Bugarskoj i Šar-planinu.

Ono što je najzanimljivije jeste da su joj vrhovi većinu godine pod snegom dok podnožje planine, u kojem se nalazi i Vranjska banja, poznata po lekovitim izvorima termalne vode, je prekrivena pašnjacima i šumama.
Besna Kobila / thinkstock
Tek pre deset godina formirano je Javno preduzeće „Skijalište Besna kobila“, čiji je zadatak da obezbedi neophodnu infrastrukturu kako bi se ovaj netaknuti biser Srbije ustoličio na mapi nekih od najboljih skijališta. Trenutno sve što postoji na njoj jeste planinarski dom „Besna kobila“ koji broji sedamdesetak kreveta i vikend-naselje ispod.

Dobra vest je da se vaučeri koje deli Vlada Srbije mogu iskoristiti upravo u ovom domu, a zvaničan je podatak da na ovoj planini najviše Beograđana i Vojvođana odmara tokom prolećnih i letnjih meseci.

Ipak, kada se govori o Besnoj kobili, treba imati na umu da je u pitanju ozbiljan potencijal za skijaški centar jer, prema rečima Vranjanaca, Kobila ima bezbroj staza koje su podjednako izazovne kao one na Kopaniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: