Jesenji gastronomski festivali

Predstavljamo 10 najboljih festivala hrane u Evropi gde možete probati tirolski speck, hrvatske marune, i "zaboravljeno povrće" Francuske

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2010.

12:16

Default images

Speck Festival, St Magdalena, Italija - održava se od 1. do 3. oktobra

Proizvodnja specka, šunke s ukusom kleke, je tradicija u Južnom Tirolu stara nekoliko stotina godina. Ako početkom oktobra odete u maleno selo St Magdalena u dolini Funes/Villnöss, naći ćete speck, speck, i samo speck. Osim stola dugog 553 metra na kojem su izložene razne varijante specka iz ovog regiona, čućete i tradicionalnu muziku Južnog Tirola, a možete posetiti i zelenu pijacu i posmatrati demonstraciju pečenja hleba od strane najboljih pekara u regionu. Ne propustite performans Hansa Mantingera – čuvenog u regionu po virtuoznosti u sečenju specka, i to uz pratnju harmonikaša – i takmičenje za svetskog šampiona u sečenju specka. Poslednji dan festivala rezervisan je za krunisanje Kraljice Specka.

Informacije speckfest.org

Smeštaj Pansion Profanterhol nalazi se na ulazu u selo St Magdalena, a gostima nudi prijatno dekorisane apartmane i jednu dvokrevetnu sobu u koje može da stane od dve do šest osoba. Zajedničke prostorije su sauna, čitaonica, i prostor za roštilj. Dvokrevetna je od €35, uključujući doručak; apartman za dvoje je €55 (0039 472 840 158; profanterhof.com).

Fête du Miel (Festival meda), Roquebrune-sur-Argens, Francuska - održava se 2. i 3. oktobra

U Provansi svake godine oko 350 pčelara proizvede 2.000 tona meda. Mnogi od tih proizvođača su iz regiona Var i oni svakog oktobra silaze u gradić Roquebrune-sur-Argens gde izlažu svoje proizvode delikatnog ukusa, poput provansalske lavande, borovine, kestena i ruzmarina. Osim obilaska pijace, ne propustite da propratite pčelarske atrakcije poput skupljanja meda dok pčele spavaju prethodno omamljene dimom (ovo je posebno zanimljivo za decu).

Informacije arts-traditions.org

Smeštaj Nedaleko od gradića Roquebrune-sur-Argens nalazi se Hôtel La Caravelle, smešten odmah pored Sredozemnog mora, i sa samo 12 soba. Dvokrevetne su od €80 za noć, bez doručka (0033 494 812 403; hotel-lacaravelle.com).

Fête des Legumes Oubliés (Festival zaboravljenog povrća), La Haye-de-Routot, Francuska - održava se 3. oktobra

Fête des Legumes Oubliés je festival koji će vas transportovati nazad u prošlost. Održava se u mestu La Haye-de-Routot, u blizini grada Rouen (srp. Ruan), i posvećen je povrću koje se nekad koristilo, ali je odavno zaboravljeno. Tokom trajanja festivala po celom gradu su tezge sa neobičnim varijantama tikvica, paškanata, spanaća, krbuljice i praziluka. Degustacije su često besplatne, a baštovani i kuvari su raspoloženi da vam objasne kako da gajite i pripremate ove proizvode. Postoje i radionice za decu.

Informacije cdt-eure.fr

Smeštaj Le Vieux Carré se nalazi u istorijskom centru grada Rouen, smešten je u mirnom dvorištu i ima 13 soba i jedan starinski salon du thé (čajdžinicu). Dvokrevetne su od €64 za noć, bez doručka (0033 235 716 770; vieux-carre.fr).

Hardanger Frukt & Sider (Voće & Cider) Festival, Hardanger, Norveška - održava se 8. i 9. oktobra

Hardanger je region fjordova na zapadu Norveške i poznat je kao "voćnjak Norveške". To je u zemlji najplodnija oblast za gajenje šljiva, krušaka, divljih trešanja i jabuka, a čuvena je i po proizvodnji cidera. U gradu Øystese svakog oktobra se održava festival voća i cidera. Osim velikog broja tezgi sa hranom i pićem, kao i izložbi i predavanja o proizvodnji, svake godine se bira najbolji proizvođač cidera.

Informacije siderfestival.no

Smeštaj Sandven Hotel se nalazi na obali fjorda Hardangerfjord, 10 minuta od mesta Øystese. Sagrađen je još 1857. i ima 32 sobe, dekorisane norveškim antikvitetima. Dvokrevetne su od €130 za noć, uključujući doručak (0047 5655 2088; sandvenhotel.no).

Festa della Zucca (Festival tikvica), Piegaio, Italija - održava se 10. oktobra

Pojedini delovi Italije – Kampanija, Pulja, Toskana – imaju bogatu tradiciju gajenja tikvica. Festivali hrane kojima se slavi tikvica održavaju se tokom cele žetve u nekoliko gradova i sela. Jedan od najboljih je u seocetu Piegaio u blizini grada Lucca, u srcu Toskane. Odgajivači iz cele regije tada dolaze u ovo selo da izlože svoje najveće i najbolje proizvode. Tezge su često prepune jela od tikvica, ali i lokalnog meda, mesa i sira. Tokom festivala organizuju se i specijalne aktivnosti, poput letenja balonom iznad okoline.

Informacije enit.it

Smeštaj Piccolo Hotel Puccini se nalazi odmah iza centralnog trga San Michele u gradu Lucca. Ima 14 soba dekorisanih plakatima Pučinijevih opera (kompozitor Đakomo Pučini je odrastao preko puta, u istoj ulici). Dvokrevetne su od €70 za noć, bez doručka (0039 058 355 421; hotelpuccini.com).

Prevod: Uroš Veličković

U nastavku: Jesenji gastronomski festivali (2)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: