Trebinje: Pronađeni grobovi na grobovima

Stručnjaci Muzeja Hercegovine, koje predvodi direktorka te ustanove Ivana Grujić, u selu Gomiljani, kod Trebinja, rade na arheološkim istraživanjima Crkve cara Konstantina i carice Jelene i grobovima unutar i oko crkve.

Život

Izvor: B92

Subota, 13.06.2020.

11:52

Trebinje: Pronađeni grobovi na grobovima
ilustracija, Foto: Depositphotos, Elnur_

Na lokalitetu su već pronađeni ostaci grnčarije i keramike, uglavnom iz srednjeg veka, kao i novčići sa likom cara Konstantina i bronzana igla pribadača, navode banjalučke Nezavisne novine.

List navodi da je jedna od specifičnosti ovog lokaliteta to što su pronađeni grobovi koji su podizani na drugim, starijim grobovima.

"Svuda oko crkve, čak i u untrašnjosti, otkriveni su grobovi na grobovima, ali ćemo viđeti kada se sve završi o čemu je reč i dokle datiraju ova sakralna mesta", izjavio je Predrag Milošević, predsednik Odbora za obnovu crkve.

Gotovo istovremeno s arheološkim radovima, meštani Gomiljana su pokrenuli obnovu crkve. Crkva cara Konstantina i carice Jelene proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: