Život

Nedelja, 27.05.2018.

08:10

Jedini čovek koji je upao u lavu - i preživeo

Tanzanijski vulkan Ol Doinjo Lengai ili Božju planinu s punim pravom nazivaju još i "najčudnijim vulkanom na svetu" - njegova lava je najhladnija na zemlji.

Izvor: express.hr

Jedini čovek koji je upao u lavu - i preživeo
Foto: Thinkstock

Lava tog aktivnog vulkana u trenutku kada izlazi ima temperaturu od oko 510 stepeni Celzijusovih.

Koliko je hladna svedoči i priča lokalnog vodiča iz plemena Masai koji je tokom jedne ekspedicije 2007. nesrećnim slučajem upao u jedan od tokova lave. Dok su preneraženi ljudi gledali, on je uspeo živ da se izvuče iz smrtne opasnosti tako što se popeo uz stenu.

Iako je na nogama i rukama imao teške opekotine, vodič je svojim čudesnim preživljavanjem postao prvi čovek koji je uspeo da iz lave izađe živ.

Osim temperature, neobičan je i sastav ove lave - dok je ona standardna obično bogata silikatnim mineralima, lava ovde sadrži redak natrijum i kalijum karbonat, nererit i gregorit. Upravo zbog toga ona izbija na relativno niskim temperaturama i nema crven, već crn sjaj na suncu. Osim toga, lava u koju je vodič upao je i znatno više tečna i često manje viskozna od vode. Nedaleko od vulkana nalazi se i tzv. Bazen smrti koji ptice pretvara u kamen, a s druge strane, njegova okolina vrvi od života.

U čemu je njegova tajna?

Pre nekoliko godina, britanski fotograf Nik Brent je na jezeru Natron u Tanzaniji pronašao okamenjene ptice i vratio ih u prirodan položaj. Postavio ih je kao da stoje na granama ili plivaju na vodi i fotografisao ih. Ubrzo je to jezero proglašeno jednim od najnegostoljubivijih mesta na svetu, gde se stvorenja pretvaraju u kamen kada dodirnu vodu. Razlog su visoke količine natrijum-karbonata.

Ovaj mineral stiže do jezera iz vulkana Ol Doinjo Lengai, a ulivanjem u jezero doprinosi visokim pH vrednostima vode, piše Express.

Između 65 i 75 odsto svetske populacije manjih flamingosa rođeno je na jezeru Natron, a baznost jezera pomaže u ovom procesu, jer ekstremno visok pH nivo drži predatore podalje od beba flamingosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: