Četvrtak, 15.06.2017.

18:25

Hrvatski naučnici vs. Veliki prasak: Možda "početka" nije ni bilo

Dvojica mladih hrvatskih fizičara Petar Pavlović i Marko Sošić objavili su rad u prestižnom naučnom časopisu Physical Review D u kom ispituju mogućnost novog kosmološkog modela svemira koji bi bio alternativa dobro poznatom Velikom prasku.

Izvor: jutarnji

Hrvatski naučnici vs. Veliki prasak: Možda
Foto: Thinkstock

U članku "Ciklična kosmologija u modifikovanoj gravitaciji" Petar Pavlović, naučnik Univerziteta u Hamburgu i član tima Naučno istraživačkog centra DESY i Marko Sošić sa zagrebačkog FER-a, zavoda za primenjenu fiziku, ispituju mogućnost modela cikličnog svemira.

Reč je o konceptu koji se više puta javljao kroz istoriju, ali nikad dosad nije obrađen kao potpun model.

U svom modelu Pavlović i Sošić objasnili su dinamiku prostor-vremena i materije od početka ovog svemirskog ciklusa do današnjeg stadijuma i predvideli novo skupljanje svemira, koje će dovesti do početka novog ciklusa.

Članak je objavljen u časopisu Physical Review D koji objavljuje Američko društvo fizičara (APS).

Vest o uspehu dvojice mladih fizičara Hini je prosledio fizičar Andrej Dundović sa Instituta za teorijsku fiziku Univerziteta u Hamburgu.

"Ono što bi sigurno bilo interesantno široj publici je to da takav kosmološki model s filozofskog aspekta umanjuje mogućnost za takozvani 'početak svega' što su teorije poput Velikog praska ostavile na tumačenje religijama, a religije taj događaj interpretirale kao stvaranje sveta", ističe Dundović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: