Sreda, 31.10.2018.

12:45

"Imamo medicinski avion na raspolaganju za pacijente"

Veoma je važno što sada imamo sistemsko rešenje za urgentne situacije kada je u kratkom vremenskom roku potebno prevesti pacijenta, ali i za specijalne potrebe za teške pacijente koje je nemoguće prevesti redovnim letovima, rekao je predsednik Nadzornog odbora Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji Veran Matić.

Izvor: B92, Tanjug

B92

On je istakao da sada praktično postoji medicinski avion koji je stalno na raspolaganju pacijentima.

”Budžetski fond“ je često u situaciji da su pacijentima potrebni upravo ovakvi transportni kapaciteti. Do sada je ukupno na lečenje poslato 138 pacijenata i u prvih deset meseci ove godine 53. Nadam se da će ovaj avion uskoro prevoziti i organe za transplantaciju, kako bi se intenzivno uključili u Eurotransplant, što će omogućiti preživljavanje i kvalitetniji život pacijenata koji čekaju na organe”, rekao je Matić.
B92
Podsetimo, 17-godišnji Petar Petrović je u pratnji oba roditelja otputovao avionom Vlade Srbije, do italijanskog grada Bergama, gde će se nastaviti lečenje.

Mladić je oboleo od retkog i teškog oboljenja koje je zabeleženo u jednom od milion slučajeva, a u Italiji će dobiti novu jetru. Akcija je izvedena o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Pacijent je lečen u Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj, a zahtev da se lečenje nastavi u inostranstvu RFZO-u je stigao 15. oktobra.

U roku od 24 sata komisija zdravstvenog fonda donela je pozitivnu odluku i pacijent je upućen u italijanski grad Bergamo.
Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je u slučaju Petra Petrovića važno vreme jer je dečaku dijagnostikovan Bad-Kijarijev sindrom, koji vremenom dovodi do otkazivanja funkcije jetre.

"Jetra je sada u dobrom stanju i veoma je važno vreme. Iz tog razloga u roku od 24 sata su dobili pozitivno mišljenje", naglasila je Škodrićeva.
B92
Otac dečaka Ivica Petrović zahvalio se zdravstvenom fondu na brzoj reakciji i brzom odobrenju sredstava za lečenje u Italiji. On očekuje da će transplantacija dobro proći i da će se Petar uskoro vratiti zdrav u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: