Subota, 18.07.2009.

09:34

U centru pažnje: Haime Algersuari

Izvor: B92

Default images

Od četvrtka je to i zvanično - Sebastijan Burde završio je svoju Toro Roso turneju. Neslavno, u skladu sa rezultatima iz proteklih godinu i po dana, samo će još rđavije biti ako se Francuz zaista upusti u sudsko isterivanje pravde. Rastanak ekipe i vozača predviđan je uoči Nirburgringa i ta je prognoza ispunjena. Ne bi trebalo da bude nepoznato ko će ga odmeniti: već je čvrsto ukorenjeno uverenje da je čovek izbora Haime Algersuari.

Svima je valjda već poznato da će, debituje li u Mađarskoj, Španac postati najmlađi F1 pilot u istoriji takmičenja. Čime je zaslužio Toro Roso kokpit?

Kazano jednom rečenicom: postane li španski tinejdžer Burdeov naslednik, biće to zahvaljujući zbiru dejstava po njega osobito povoljnih činilaca. Počinjemo od prvog. Iza svakog napretka u sportu valjalo bi da stoji neki zapažen i hvale vredan rezultat. Iako je pregurao tek 19 godina i približno 120 dana, Algersuari ga ima. Katalonac je najmlađi osvajač Britanske Formule 3 u istoriji. Titulu 2008. obezbedio je dvema pobedama na poslednjoj rundi prvenstva, na Donington parku, a i pre nje je u džepu imao status rukija godine.

U prvenstvu je vodio ogorčenu bitku sa timskim kolegama, Britancima Turvijem i Hartlijem, i Meksikancem Serhiom Peresom. Bilans sezone ’08: 5 trijumfa, 6 pol pozicija, 12 podijuma, 5 najbržih krugova. Prvi je čovek posle Airtona Sene koji je u ovom takmičenju slavio kao debitant, njegove pristalice sa zadovoljstvom konstatuju da je besmrtni Brazilac to postigao u 23. godini života, dok je Španac posao obavio sa osamnaest i po. Britanska F3 je, ne zaboravimo, i dalje jedno od najprestižnijih F3 takmičenja i uz bok može da joj stane jedino F3 Evroserija.

Kompletan tekst Aleksandra Babića pročitajte u našoj rubrici 'Saradnici'.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: