Sreda, 09.08.2017.

18:45

Vaterpolisti dobijaju novu reprezentativnu obavezu

Evropska organizacija vodenih sportova (LEN) planira pokretanje novog takmičenja za reprezentacije.

Izvor: AK

Vaterpolisti dobijaju novu reprezentativnu obavezu
Foto: Getty images

Takmičenje bi se zvalo LEN Kup izazivača ili LEN kup Evrope, a trebalo bi da krene u novembru.

Ovo takmičenje bi trebalo da bude pandan Svetskoj plivačkoj federaciji (FINA) i njenoj Svetskoj ligi koja se već 16 godina održava tokom cele sezone, a onda na leto igra završni turnir.

"Reprezentacije će moći da igraju u oba takmičenja. Ne želimo probleme s FINAm, spremni smo na saradnju. Međutim, ne treba zaboraviti da je 90 odsto vaterpolskih aktivnosti u Evropi i da se ovde igra najbolji vaterpolo. Želimo dati reprezentacijama mogućnost da igraju više", rekao je menadžer LEN Marko Biri.

Format takmičenja će biti ozvaničen tek nakon što nacionalni savezu podrže plan LEN, a trebalo bi da se sastoji od 16 ekipa u muškoj i 12 u ženskoj konkurenciji. Takmičenje bi se provodilo u tri faze, prve dve bi bile kvalifikacione po grupama, a treća bi bio Fajnal-for u aprilu.

"Glavni problem u prošlosti je za slabije reprezentacije bio što su igrale svake dve godine tekom EP. Samo s konstantnim utakmicama možemo razviti vaterpolo. Videli smo u Beogradu na EP i Budimpešti na SP kako publika voli ovaj sport", dodaje Biri.

Videćemo kako će na ovu ideju reagovati pre svega vaterpolisti, koji osim obaveza u klubovima svakog leta imaju još najmanje dva reprezentativna takmičenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: