Nedelja, 20.12.2015.

14:58

Mesi i Barsa nastavljaju da prepravljaju istoriju

Tokom poslednje decenije Barselona i Lionel Mesi postali su sinonim za rekorde, a čini se da nas i u budućnosti čeka novo 'prepravljanje' fudbalske istorije.

Izvor:

Default images
Getty images

Gigant iz Katalonije – predvođen četvorostrukim osvajačem 'Zlatne lopte' iz Rosarija – pobedio je River Plejt u finalu FIFA Svetskog klupskog prvenstva 3:0 (1:0) i tako stigao do petog trofeja u 2015. godini.

Ekipa Luisa Enrikea najpre je krajem maja postala prvak Evrope, peti put u svojoj istoriji, da bi nedugo zatim podigla i trofeje namenjenu prvaku Španije i osvajaču Kupa kralja.

Na startu nove sezone, 'Blaugrana' je nastavila u istom ritmu, pa su u vitrine Nou Kampa stigao novi pehar UEFA Superkupa.

Ujedno Barselona je postala klub sa najviše međunarodnih trofeja u istoriji jer je s ovim iz Japana stigla do brojke 22. Drugo mesto sa po 20 pehara dele Real Madrid, Milan i Al-Ahli, treća je Boka Juniors sa dva manje, dok Independijente ima 16.

Da godina ne bude savršena pobrnio se Atletik Bilbao, pošto su Baskijci.slavili u dvomeču Superkupa Španije, pa nedodirljiv ostaje uspeh generacije Đozepa Gvardiole iz sezone 2008/09 kada je osvojeno šest pehara. Na istorijskom putu od maja do decembra popravili su i klupski rekord po broju pogodaka u jednoj sezoni, sa tri protiv Rivera stigli su do 176, jednim više nego 2012, a do kraja 2016. godine sastaće se još sa Betisom.

Prethodno su spomenuti rekord delili upravo Lionel i Pedro Rodriges (2009) sa jednim golom manje.

Takođe, Mesi se, svojom trećom titulom (2009, 2011, 2015), izjednačio sa legendom uragvajskog Penjarola Albertom Spenserom (1961, 1962, 1967, a obojica su postizali golove u sva tri finala u kojima su igrali.

Leo je postao 'Gaučos' sa najviše zvaničnih titula, pošto ih je osvojio 25 sa Kataloncima, uz olimpijsko zlato.
Getty Images
Svoje mesto u istoriji pored bivšeg igrača Njuels Old Bojsa našli su i Luis Suares, Andres Inijesta, Serđio Buskets i Đerar Pike.

Urugvajac i Argentinac izjednačili su se sa Cesarom Delgadom i spomenutim Spenserom na 'večnoj listi' strelaca na SP za klubove, sa po pet pogodaka, s tim da je Suares svih pet dao u prethodna tri dana. Ispred njih je samo legendarni Pele sa jednim više.

Inijesta se izjednačio sa velikim prijateljem Ćavijem Ernandesom kada su Španci u pitanju, pošto obojica imaju po 28 titula, dok se Dani Alves 29. titulom izjednačio sa zemljakom Peleom.

Buskec, Pike i ponovo Injesta sada u svom vlasništvu imaju po četiri svetske titule, računajući i klub i reprezenaciju, a na vrhu su Kafu i opet Pele – sa po jednom više.

Za kraj, i jedan igrač velikana sa 'Monumentala' ući će 'u knjige' – jer je Džonatan Maidana postao prvi čovek koji je za dva različita kluba nastupao na klupskom Mundijalu – Boja Juniors (2007) i River Plejt (2015).

p.s. Hvala poštovanom komentatoru na velikom broju podataka. Nastavite da nas čitate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: