WRC 2010: Sedam je Lebov srećan broj?

Posle tromesečne pauze, reli heroji vraćaju se u pogon. Švedski reli otvara sezonu u kojoj neće biti spektakularnih tehničkih noviteta - taj korak ostavljen je za 2011, kada će glavno WRC oružje postati S2000 automobili sa 1.6 turboprehranjivanim motorima. U ovoj, tranzicionoj godini gledaćemo dva fabrička i dva satelitska tima, oprostiti se od Sitroena C4 i Ford Fokusa, poželeti dobrodošlicu novoj S-WRC diviziji, pratiti efekte promenjenog bodovnog sistema i, naravno, čekati odgovor na pitanje svih pitanja - da li će neverovatni Sebastijan Leb osvojiti i sedmi šampionski lovor.

Izvor: B92

Petak, 12.02.2010.

16:48

Default images

Kad tako trijumfalan tim kakav je Sitroen objavi da mu je motivacija na najvišem nivou ikad, to svi konkurenti moraju da shvate kao smrtno ozbiljnu pretnju i znak da je Leb rešio da ispiše novu stranicu istorije auto-sporta. Francuz puca na sedmu uzastopnu titulu prvaka sveta, a Daniju Sordu pripada jasno definisana uloga - da visokim plasmanima pomogne u osvajanju šeste proizvođačke krune za Sitroen. Godina 2010. biće poslednja za C4 WRC, auto je dosad bio akter 26 reli trijumfa i pet osvojenih titula, a od iduće sezone odmeniće ga DS3 izrađen po budućim WRC specifikacijama.

Sebastijan je prvu pobedu van asfalta ostvario u Švedskoj 2004. i prekid dominacije Nordijaca u ono vreme smatran je priličnim iznenađenjem. U narednim godinama svet se navikao na Lebova senzacionalna postignuća, ali ovo se pamti kao možda prvo koje je preskočilo granice discipline. Prošle godine pokorio je Norvešku, jedini snežni reli 2009. Iako dokazan i kao pobednik na snegu i ledu, Francuz sebe ne vidi kao favorita: „Volim što sezona započinje ovim relijem, ali izgleda da će uslovi biti veoma teški. Samo morate ostati na putu, što uopšte nije jednostavno. Moj jedini cilj je da osvojim sledeću titulu, ali način na koji se odvijala prošla sezona pokazuje da ne možete brojati piliće pre nego što se izlegu.
Sve Lebove kolege iz tima preko zime su imale radne zadatke - Sordo i Raikonen odaslati su na sneg u Laponiji, dok je Ožije startovao na Reliju Monte Karlo. Za razliku od njih, Seb se odmarao i vrlo je zadovoljan što je mogao da dođe do daha. U pohodu na novi naslov držaće se odavno utemeljene trkačke filozofije: „Otkako sam izgubio titulu za jedan bod (2003), uvek sam primenjivao istu logiku. Svaki poen je vitalan kad hoćete da osvojite šampionat tako težak kao što je WRC. Kako su se stvari odvijale prošle godine samo potvrđuje ovo gledište. Kad smo kod toga, ako vas sreća napusti, ne možete učiniti ništa! Na početku ove sezone mislim isto kao i prošle godine - svaki reli započeću s namerom da ga osvojim!

Da bi se vratio u takmičarski ritam, Sordo je vozio Arktik Laponija reli, prvu rundu Finskog prvenstva. Tamo je postavljao najbrža vremena, ali prave konkurencije nije ni bilo. Vreme je korisno proveo stičući dodatno samopouzdanje na snegu i pripremajući se za Švedsku. U Danijevim strateškim zadacima nema izmene, Sitroenov timski plasman mnogo zavisi od njegovih poena, ali Španac namerava da ide i korak dalje: „Želim da napadam još agresivnije, rešen sam da osvojim svoj prvi WRC reli ove godine. Znam da to mogu i ne čini nikakvu razliku da li će se desiti na jednoj od asfaltnih rundi, ili makadamskih koje mi se sviđaju, kakve su Meksiko, Novi Zeland i Portugal.
Ne menja se tim koji dobija,“ zaključuje šef Sitroen rejsinga, Olivije Kesnel. Leb i Sordo sami su primer idealne WRC postave, ali Sitroenu je uspelo nešto čime malo ko može da se podiči. Posmatraju li se oba francuska tima, kao i Solberg, privatnik za volanom modela C4, vidi se ekipa snova, jer su svi piloti bili ili jesu svetski šampioni, u WRC-u, JWRC-u ili u Formuli 1. „Teško je izvesti mnogo bolje,“ tvrdi Kesnel, a još je teže ne složiti se s njim.

Labudova pesma Fokusa

Ford je u Svetskom šampionatu osvojio tri titule i 73 relija. Za dobar deo ovih postignuća zaslužan je Fokus - njemu pripadaju dva proizvođačka naslova (2006. i 2007), 41 WRC trijumf, najduži neprekidni niz pobeda za Ford (pet) ostvaren 2009, i rekordni neprekinuti niz od 119 uzastopnih startova koji su rezultirali osvajanjem bodova. Model je adut ’Plavog ovala’ već dvanaestu sezonu i stiglo je vreme za oproštaj. Dogodine će se nade zasnivati na Fijesti.
Miko Hirvonen najavio je da će se ubuduće boriti drugačije: „Povremeno nisam bivao dovoljno hrabar da donesem odluke koje je trebalo u vezi sa set-apom, ili da vozim agresivnije. To mi je nauk i ove godine neće biti premišljanja. Razlika između mene i osvajača titule prošle godine bila je jedan bod. To je rezultat sitnih odluka na brzincima, ali te male stvari čine razliku između pobeđivanja i drugog mesta. Kad ste dovoljno hrabri da rizikujete, možete osetiti razliku.“ Premijeru tog novog Hirvonena videli smo u Monte Karlu, gde je obezbedio trijumfalni prvi korak u takmičarskom životu Fijeste S2000, a sebi vredan i prestižni trofej.

Jari-Mati pokorio je Švedsku 2008: „Volim da vozim po snegu i mislim da je plasman u prva tri realan cilj. Kad razmišljate o snegu, očekujete da će biti klizavo ali spajkovi obezbeđuju prianjanje koje može biti bolje od onog na makadamskom putu. Ipak, lako je poneti se i prejako forsirati, a onda auto može da završi zaglavljen u snežnoj bankini. Bankine su takođe i ’sigurnosna mreža’. Ako prebrzo uđete u krivinu, možete nasloniti auto na njih da ga izvezete odatle, ovaj reli može dosta toga da oprosti.
Latvala ima dve obaveze: da svaki reli završava osvajajući dosta bodova, kako bi koristio ekipi i da pomogne Miku u jurišu na vozačku titulu. Vredi istaći - Fokus koji će voziti u Švedskoj u stvari je iznova sklopljeni automobil koji je prošle godine 12 puta prevrnuo u Portugalu, kotrljajući se dvadesetak sekundi niz padinu od 200 metara. Provere u sedištu M-Sporta pokazale su da je osnova strukturno neoštećena, a kokpit ostao praktično netaknut. „Kad sam video ponovo napravljeni auto, mogao sam da primetim mesta gde su novi varovi. To me je podsetilo na udes, ali stvarno nemam problem da se vratim u taj auto,“ kazao je Finac.

Stobart jači za šampiona

Stobart grupa ulazi u petu WRC sezonu. Njen već ustaljeni vozački par Metju Vilson - Hening Solberg za ovu priliku dopuniće dvostruki WRC prvaci Markus Gronholm i kopilot Timo Rautiainen, koji su u Švedskoj pobeđivali 2006. i 2007. za volanom Ford Fokusa, odnosno 2000, 2002 i 2003 kao Pežoova posada. U četvrtom Stobart Fordu startovaće Finac Matijas Terman. Za osvajanje proizvođačkih poena nominovani su Gronholm i Solberg.
Tim Stobart postizao je primerne rezultate u Švedskoj - Gali je osvojio treće mesto 2008, godinu pre toga, Hening je stigao do pozicije četiri. Norvežanin u ovoj sezoni nastupa sa novim suvozačem. Okončano je devetogodišnje partnerstvo sa Katom Menkerudom, ubuduće će mu komandovati Austrijanka Ilka Minor, iskusni kopilot sa gotovo 70 WRC nastupa u karijeri. Njih dvoje su svojevremeno bili kolege u OMV Pežo ekipi, gde je Ilka bila navigator Manfreda Štola.

Prva violina tima sada mora biti Markus Gronholm, petostruki osvajač Švedske. Prošle godine videli smo ga na delu u Portugalu, gde je vozio Subaru Imprecu. Ponovo u kokpitu Fokusa, Markus smatra da je pobedničko postolje ostvariv cilj: „Bilo bi fantastično jurišati na pobedu, ali to će biti teško posle toliko duge WRC pauze. Moraću da sačekam i vidim koliko sam brz.

Juniori pod reflektorima

Sitroen junior tim nastao je kao poligon za pronalaženje i negovanje talenata kojima je, ako potvrde pretpostavljeni potencijal, namenjen kokpit fabričke ekipe. Ova ekipa ulazi u tek drugu WRC sezonu, ali sa kakvom postavom! Od svih prošlogodišnjih aduta zadržan je samo Sebastijan Ožije, a društvo mu pravi Kimi Raikonen. Premda rezultatska priča tek treba da bude ispričana, s marketinške strane potez vredi zlata.

’Mali Sebastijan’ je vozač na kojem Sitroen gradi budućnost. Neke greške i preterivanja iz 2009. morali su se progutati, prva puna sezona tome je i služila. Sa godinom iskustva za sobom, Ožije će postajati ozbiljniji faktor. Na Reliju Monte Karlo kvar ga je sprečio da stigne do podijuma; bio bi drugi, iza Hirvonena. U WRC-u ekipa od njega očekuje da opet ispolji svoje kvalitete - posvećenost, rad i brzinu - a u dogledno vreme i plasmane na pobedničkom postolju, sve to uz punu svest da su završni koraci do istinske slave uvek i najteži.
U Kimijevom slučaju sve je u igri - i dugo postojeća želja da se oproba u reliju na svetskoj sceni, i ovladavanje novim veštinama, i traženje profesionalnog pravca posle Formule 1. Njegovo prispeće u WRC usmerilo je mnogo pažnje i ka takmičenju i ka njegovom novom timu i dobro je za sport, kako god se Finac u novom univerzumu bude snašao. On je dosad startovao na svega pet relija, a računajući test sesije i vožnju na Arktik Laponija reliju, prevalio je gotovo 600 kilometara u Sitroenu C4.

Teško je i naslutiti da li ova Kimijeva avantura može da traje i posle 2010. On vozi fabrički auto, ali nema ugovor sa Francuzima, već sa Red Bulom - Austrijanci daju novac za Raikonenovo sedište i platu. U skladu s tim i pretpostavke da bi kompanija mogla da mu ponudi F1 kokpit pored Fetela u 2011, kad Veberov ugovor istekne. Iz Red Bula nema direktne potvrde, ali kažu da je ’njihova porodica velika, a zamisao interesantna’. ’Ledeni’ će o budućnosti odlučiti sredinom sezone, preduslov za povratak u F1 jeste ponuda koja podrazumeva auto kadar za pobede i atak na naslov šampiona.
Laponija je bila Kimijev debi u Sitroenu C4. Cilj nije bio rezultat, već kilometraža i učenje. Iako je sleteo s puta, pa se izvukao i nastavio vožnju, Raikonen nije nezadovoljan: „Bilo je stvarno pozitivno. Postigli smo sve što smo želeli. Sad malo bolje poznajem auto i stičem bolji osećaj kako da ga najefikasnije vozim. Naravno, još mnogo imam da naučim, naročito o podešavanju automobila i kako da vozim prema komandama suvozača, ali definitivno napredujemo. Jedan od razloga zbog kojih me reli privlači je što ima toliko različitih podloga koje morate ukrotiti, a morate brzi na svakoj od njih. Sigurno je sneg jedna od najposebnijih. Ovo je sve još uvek novo za mene, sve se vrti oko sticanja iskustva.

Suvozač Kaj Lindstrom nekad je delio kokpit sa Tomijem Makinenom, njegove ocene mora da su merodavne. „Kimi u ovo ulazi sa perspektivom drugačijom od ljudi koji su celog svog profesionalnog života vozili reli, on je naviknut da vozi sam. Ali, sad se stvari uklapaju, dobro nam ide s beleškama i Kimi sve bolje i bolje vlada automobilom. Jako je važno što imamo jedan reli prakse za sobom. Ipak, Švedska će biti po karakteru drugačija od Arktik relija. Putevi su više tehnički, više toga se dešava, vozaču kroz slušalice stiže više informacija. Cilj nam je dobra, čista vožnja i da dospemo do finiša, nadam se da smo na Arktik reliju već izgrešili šta smo imali.

Peter Solberg

Peter Solberg i dalje je privatnik, istovremeno vozač i vlasnik. Nije stekao fabričko sedište kojem se nadao, već i ove godine sprovodi sopstveni program. Stvari će verovatno ići bolje nego 2009, jer je auto konkurentniji, ali Norvežanina puno opterećuju napori uloženi u poteru za novcem i sklapanje svih kockica u mozaik. Otud i priče o poslednjoj šansi: „To je bio naporan rad. Ali, posle mnogih telefonskih razgovora sa Sitroenom, stigli smo do vrlo dobrog plana. Vozićemo ceo šampionat i stvarno se nadam da ću moći da vodim istinsku borbu sa velikima i proizvođačima. Spreman sam i sad bar imam jednu šansu. Nikad se ne zna, možda je poslednja godina kako ovo radim. Ko zna? Vremena su teška. Uložiću u ovo sav trud. Sebe mnogo forsiram.“

Peteru ne izlazi iz glave novi napad na krov sveta - on je poslednji šampion pre Sebastijana Leba. „Zaista verujem da u 2010. imam spravu koja omogućuje da se ponovo borim na samom vrhu. Toliko dugo sam sanjao o toj prilici i svi smo utrošili mnogo, mnogo vremena da bi se ostvarila. Uz fantastičnu podršku naših sponzora, sklopili smo budžet i dobavili opremu kojom možemo da se borimo za pobede.“ A taj ’hardver’ je C4 po specifikacijama za 2009. godinu. Peter ga je preuzeo 21. januara, potom je u roku od sedam dana nastupio na dva relija u nacionalnim prvenstvima Švedske i Norveške i osvojio oba. Polazak sa startne rampe u Karlštadu biće 150. u Solbergovoj WRC karijeri.

Fijesta i S-WRC kategorija

Takmičarski debi Fijeste S2000 u Monte Karlu završen je pobedom, nedugo zatim do istog rezultata došao je Naser Al-Atijah na reliju u Kataru. Vreme je za premijeru ovog automobila u Svetskom šampionatu - u Švedskoj će on otpočeti život u novostvorenoj S-WRC diviziji, namenjenoj automobilima S2000 specifikacija, gde bi najozbiljnija konkurencija trebalo da mu bude Fabija S2000. Auto je dodatno razvijao Gronholm, pomažući M-Sportu da ga spremi za ekstremne zimske uslove i definiše osnovni set-ap.

Ford nema oficijelni junior tim, već posmatra mogućnosti mlađih vozača preko svojih S-WRC pulena. Četiri Fijeste S2000 prijavljene su za Švedsku, voziće ih Bernardo Suza, Andreas Mikelsen, Martin Prokop i Jane Tuohino. ’Plavi oval’ ponosan je na to što u svojim redovima ima Prokopa: dvadesetsedmogodišnji Čeh aktuelni je JWRC šampion i novoosnovanu diviziju u kojoj će provesti sezonu vidi kao odskočnu dasku za logičan i neproblematičan prelazak u elitu. Njegov je plan dugoročna saradnja sa Fordom, čija će Fijesta S2000 biti osnova za WRC auto iduće generacije.
’Plavi oval’ ušao je i u aranžman koji ima za cilj da Americi približi Svetsko reli prvenstvo i da proizvode kuće afirmiše preko Atlantika. Nijedna WRC runda nije održana u Sjedinjenim Državama od 1988, a nijedan američki pilot nije izvezao celu sezonu u svetskom šampionatu. Da bi pomerio stvari s mrtve tačke, Ford je angažovao Kena Bloka, sportistu iz Kalifornije, dosad stalnog u X-igrama i Reli Amerika seriji. Planirano je da Blok ove godine startuje na sedam rundi Svetskog prvenstva (Meksiko, Turska, Portugal, Nemačka, Francuska, Španija i Britanija) u Fokusu WRC, dok bi u 2011. imao kompletnu WRC kampanju.

Švedska, brzi kurs

Reli Švedske, u ovoj sezoni jedini pravi zimski, godinama se mučio sa istom mukom - nedostatkom snega. Ove godine trebalo bi da bude drugačije - organizator predviđa najhladniji ambijent u poslednjih 20 godina, sa temperaturama koje ispod -20°C. Preko puteva od smrznutog makadama napadao je sneg, ali uslovi ipak nisu idealni. Za puno dejstvo guma sa spajkovima potrebna je ledena podloga, a nje nema, jer se živa nije pela iznad nule. Zato bi opet moglo da bude problema, oni koji startuju prvi raščistiće sneg, ukazaće se makadam, koji će vremenom početi da čupa spajkove, a prianjanje će se neprekidno menjati.
Putevi po kojima se vozi u Švedskoj brzi su i široki. U idealnim uslovima, pneumatici sa spajkovima od volframa (standardni Pireli sotozero sa po 400 spajkova od po 7 mm na svakoj gumi) tako jako zagrizu led da obezbeđuju izvanredan prenos snage i - paradoksalno - snežni reli čine jednim od najbržih u godini: na brzincima je prosek ponekad veći od 120 km/h. U obavezni program vozača specijalizovanih za zimska takmičenja spada i naslanjanje na snežne bankine. Tom tehnikom se auto kroz krivinu sprovodi brže nego da ’bočne podrške’ nema.

U potrazi za zimskom idilom, organizator je veći deo takmičarskih deonica izmestio dalje ka severu. Baza relija je i dalje Karlštad, u njemu počinju i završavaju se sve etape, ali je servisni park na aerodromu u Hagforsu. Trase gotovo 60% brzinaca izmenjene su u odnosu na 2008, kad se u Švedskoj poslednji put vozilo. Itinerer predviđa 21 specijal u dužini od 345,15 km,

a ukupna distanca iznosi 1.879.23 km. Kilometraže su prilično ravnomerno raspoređene - u četvrtak se vozi superspecijal, u petak sedam brzinaca od 126,34 km, u subotu osam ispita i 117.76 km, u nedelju završnih pet specijala, odnosno 101.05 km.

Bodovanje i kalendar

U poslednji čas FIA je donela odluku da promeni sistem bodovanja i usaglasi ga sa onim u Formuli 1. Poene stiču prvih deset, po skali 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1. Pozitivni komentari (dobro je što trijumf vredi više) smenjuju se sa skeptičnim (sistem neće podsticati napadačku vožnju, jer je toliko bodova u igri da je opasnije rizikovati i ne proći kroz cilj). Spuštanje letvice do desetog mesta otvoriće prostor takmičarima iz S-WRC, PWRC, pa i JWRC kategorija da ulove poene u ukupnom poretku. A pogled na kalendar otkriva da nije u potpunosti uvažen princip rotacije, jer se iz prošlogodišnjeg repertoara ponavljaju Portugal, Finska, Katalonija i Vels. Zatim, asfaltna nadmetanja čine gotovo četvrtinu kalendara, što konkurenciju može samo dodatno da deprimira, jer su ona suvereno Lebov teren.

11 - 14 februar: Reli Švedska
5 - 7. mart: Reli Meksiko
1 - 3. april: Reli Jordan
16 - 18. april: Reli Turske
7 - 9. maj: Reli Novog Zelanda
28 - 30. maj: Reli Portugala
9 - 11. jul: Reli Bugarska
29 - 31. jul: Reli Finska
20 - 22. avgust: Reli Nemačka
10 - 12. septembar: Reli Japan
1. - 3. oktobar: Reli Francuske
22 - 24. oktobar: Reli Španije
11 - 14. novembar: Reli Velika Britanija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: