Nedelja, 30.06.2002.

19:05

Fudbal nije izgubio dusu

Mundijal je zavrsen. Opsti je utisak da je Brazil zasluzeno vratio titulu u Rio, da su mnoge selekcije fudbalski evoluirale, da je organizacija bila sjajna, da je sudjenje bilo diskutabilno ... U poslednjoj analizi ovog Mundijala, Dragan Stojkovic Piksi, za B92 govori o svojim utiscima, o atmosferi sa stadiona i o tome kako je masta pobedila disciplinu ...

Izvor: Ekskluzivno za B92, Dragan Stojkovic Pixi

Default images



Obe ekipe su krenule dosta oprezno u pocetku, medjutim stil igre timova se dosta razlikovao. Individualnost koja krasi brazilske igrace i njihovu igru je predstavljala pravu razliku na terenu. Njihova individualnost, njihova masta u igri i njihova tehnika je ipak pobedila disciplinu, borbenost i trcanje Nemacke.


Svetsko prvenstvo proteklo je u znaku Ronalda. Mislite li i Vi da je ovo njegov veliki povratak?

Licno sam veoma srecan zbog ovakvog povratka Ronalda. On je na ovom svetskom prvenstvu pokazao i dokazao da je bio i ostao najbolji igrac na svetu. To je njegov veliki povratak, iako zaista mnogi nisu verovali u njega, mozda i niko nije verovao da ce se vratiti. Srecan sam zbog svega sto mu se desilo jer sam i ja kao igrac bio u slicnoj, ako ne u istoj situaciji. Znam kako je tesko vratiti se posle jedne teske povrede, kada vas svi otpisu. Ali on je jedan posten igrac, posten momak i veliki profesionalac, koji se nije predavao i ovo je veliki poklon za njega i njegovu karijeru. Veliki povratak za fudbal pre svega i sve navijace koji vole fudbal. Ja sam jos na utakmici u Fortalezi, koju smo igrali u februaru, video da je na dobrom putu da se vrati, iako je odigrao samo 45 minuta. Video sam da ima dovoljno vremena do svetskog prvenstva da udje u punu formu. Apsolutno sam srecan zbog toga i mislim da je fudbal dobio mnogo, a najvise, naravno, on sam.


Utisak je da je na tribinama bilo znatno vise pristalica brazilske reprezentacije. Na cijoj strani su zaista bili Japanci i kakva je bila atmosfera na samom stadionu?

Oni nisu navijali ni za koga, navijali su za dobar fudbal. U svakom slucaju je bilo mnogo vise ljudi u zutim majicama, navijaca Brazila. Ovde postoji velika kolonija Brazilaca, koji zive u Japanu. Mnogo ih je doslo i iz Brazila specijalno za ovu utakmicu. Atmosfera u lozi je bila zaista svecana. Mnogo poznatih ljudi, poznatih lica. Bilo je zaista lepo i prijatno biti veceras na stadionu u Jokohami.


Za kraj smo pitali Piksija da izdvoji najpozitivnije i najnegativnije utiske sa 17. Mondijala

Pozitivni utisci su igre Koreje i Turske, sto je dobro za fudbal, Videli smo da su te dve ekipe u velikom usponu, u velikoj formi. Ipak, mozda najpozitivniji momenat u svemu ovome je upravo Brazil, i njihov stil igre. Znaci, fudbal nije izgubio dusu, nije postao samo posao. Fudbal je ostao ono sto mu je donelo naziv najlepse sporedne stvari na svetu – tehnika, driblinzi, neocekivani potezi, masta. To je ono najpozitivnije sto je fudbal dobio na ovom svetskom prvenstvu.

Najnegativnije su, svakako, bile pomocne sudije i njihovo mahanje, sto je, cini mi se, najvise osetila Spanija. Medjutim, fudbal je takav, to se i ranije desavalo, to se desilo i sada i to ce se verovatno desavati u buducnosti. Treba se samo truditi da se te greske svedu na minimalnu meru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: