Utorak, 22.06.2021.

09:39

Čačak: Apel na sve građane da ne pale nisko rastinje i ostatke useva

Odeljenje za vanredne situacije u Čačku apeluje na odgovorna lica u preduzećima koja se bave poljoprivredom, poljoprivredne proizvođače, kao i građane da ne spaljuju nisko rastinje i ostatke strnih useva na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima.

Izvor: glaszapadnesrbije.rs

Čačak: Apel na sve građane da ne pale nisko rastinje i ostatke useva
Foto: EPA/Christian Bruna

"Takođe, podsećamo da je, Zakonom o zaštiti od požara, zabranjeno loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od šume, izuzev na određenim vidno obeleženim mestima", navodi se u saopštenju.

Naime, prethodnih dana došlo je do povećanja broja požara čiji je uzrok najčešće bio spaljivanje ostataka strnih useva, niskog rastinja, suve trave, korova i trske na otvorenom prostoru, prenosi glaszapadnesrbije.rs.

Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru, a predviđene novčane kazne za fizička lica su od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna od 300.000 do milion dinara.

U saiopštenju se dalje navodi da će Odeljenje za vanredne situacije kontrolisati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Napominjemo da je u slučaju požara potrebno odmah pozvati vatrogasno spasilačku jedinicu na telefon 193.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: