Kultura

Utorak, 19.08.2014.

20:15

Preminula pesnikinja Simin Behbahani

Iranska pesnikinja Simin Behbahani, čiji su lirski stihovi izražavali nade i razočarenja njenog naroda revolucijom iz 1979, preminula je danas u Teheranu u 87. godini.

Izvor: Izvor: Tanjug

Default images

Rođena u Teheranu 1927, Behbehani je bila poznata i kao istaknuta borkinja za ženska prava i slobodu govora.

Bila je nominovana za Nobelovu nagradu za književnost, a nezvaničnu titulu "Lavica Irana" dobila je zahvaljujući hrabrosti s kojom se suprotstavljala zvaničnoj cenzuri.

"Do sada sam rekla sve što sam imala da kažem - da sam protiv smrti, protiv ubijanja i protiv zatočeništva", izjavila je 2012. u intervjuu za BBC.

Uprkos brojnim teškoćama s kojim se suočavala, nikada nije poželela da napusti Iran iz čije je tradicije crpela inspiraciju.

"Volela je Iran i mada je imala mnogo prilika da ode da živi u inostranstvu, ona je ostala ovde", rekao je njen prijatelj i izdavač Ali Dehbaši.

"Bila je vezana za svoju zemlju i njen najveći strah bio je da će umreti u inostranstvu", dodao je on.

Među njenim najpoznatijim zbirkama pesama su "Tri polomljene vlati kose", "Otisak noge", "Pismo i ljubav" i "Još više zaljubljen"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Podeli: