Region 6

25.05.2024.

15:00

DNP suspenduje podršku Vladi Crne Gore

Predsedništvo Demokratske narodne partije (DNP) jednoglasno je donelo odluku o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahteva.

Izvor: Vijesti.me

DNP suspenduje podršku Vladi Crne Gore
Shutterstock/smith371

Podeli:

Iz DNP su kazali da je preduslov da uopšte razmatraju opciju dalje podrške Spajićevoj Vladi usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna.

"U slučaju da ne dođe do izglasavanja pomenute Rezolucije čiji je jedan od inicijatora premijer Milojko Spajić, to bi automatski značilo prestanak daljih pregovora i uskraćivanje naše podrške 44. Vladi. Predsedništvo DNP veruje da je premijeru jasno da bi neusvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu značilo i kraj njegove Vlade u ovom formatu parlamentarne većine", poručili su iz DNP, prenose "Vijesti".

Dalje navode da ukoliko bi ipak bila izglasana ova Rezolucija, a sve u cilju postizanja dogovora o daljem funkcionisanju parlamentarne većine koja će podržavati Vladu, neophodno je:

  • Dostaviti konkretnu i u vremenski normiranim poglavljima realizaciju programa Evropa sad 2 na osnovu kojeg je PES na izborima 11. juna dobio najveći broj glasova, a što je DNP u konačnom i opredelilo da podrži vladu Milojka Spajića;
  • Pokrenuti ustavnu inicijativu o normiranju srpskog jezika kao službenog;
  • U sklopu pomenute inicijative definisati i normu o nezastarijevanju krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, a posebno za ona dela koja se odnose na višedecenijsku brutalnu pljačku Crne Gore i njenih građana;
  • Predložiti zakonska rešenja i međudržavne sporazume o dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom;
  • Ustavom i zakonom normirati trobojku kao narodnu zastavu;
  • Izvršiti smjenu jednog broja ministara za koje postoje ozbiljne sumnje da imaju veze sa organizovanim kriminalnim grupama i koruptivnim aktivnostima;
  • Aneksom postojećeg koalicionog sporazuma precizirati i obavezati se na ispunjenje gore navedenih zahteva.

Predsedništvo DNP poručilo je i da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun, neće delegirati potpredsednika Vlade, ni ministra saobraćaja koji su bili utvrđeni da koalicionim sporazumom.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: