Region 6

25.05.2024.

15:00

DNP suspenduje podršku Vladi Crne Gore

Predsedništvo Demokratske narodne partije (DNP) jednoglasno je donelo odluku o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena njihovih zahteva.

Izvor: Vijesti.me

DNP suspenduje podršku Vladi Crne Gore
Shutterstock/smith371

Podeli:

Iz DNP su kazali da je preduslov da uopšte razmatraju opciju dalje podrške Spajićevoj Vladi usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna.

"U slučaju da ne dođe do izglasavanja pomenute Rezolucije čiji je jedan od inicijatora premijer Milojko Spajić, to bi automatski značilo prestanak daljih pregovora i uskraćivanje naše podrške 44. Vladi. Predsedništvo DNP veruje da je premijeru jasno da bi neusvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu značilo i kraj njegove Vlade u ovom formatu parlamentarne većine", poručili su iz DNP, prenose "Vijesti".

Dalje navode da ukoliko bi ipak bila izglasana ova Rezolucija, a sve u cilju postizanja dogovora o daljem funkcionisanju parlamentarne većine koja će podržavati Vladu, neophodno je:

  • Dostaviti konkretnu i u vremenski normiranim poglavljima realizaciju programa Evropa sad 2 na osnovu kojeg je PES na izborima 11. juna dobio najveći broj glasova, a što je DNP u konačnom i opredelilo da podrži vladu Milojka Spajića;
  • Pokrenuti ustavnu inicijativu o normiranju srpskog jezika kao službenog;
  • U sklopu pomenute inicijative definisati i normu o nezastarijevanju krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, a posebno za ona dela koja se odnose na višedecenijsku brutalnu pljačku Crne Gore i njenih građana;
  • Predložiti zakonska rešenja i međudržavne sporazume o dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom;
  • Ustavom i zakonom normirati trobojku kao narodnu zastavu;
  • Izvršiti smjenu jednog broja ministara za koje postoje ozbiljne sumnje da imaju veze sa organizovanim kriminalnim grupama i koruptivnim aktivnostima;
  • Aneksom postojećeg koalicionog sporazuma precizirati i obavezati se na ispunjenje gore navedenih zahteva.

Predsedništvo DNP poručilo je i da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun, neće delegirati potpredsednika Vlade, ni ministra saobraćaja koji su bili utvrđeni da koalicionim sporazumom.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: