Kultura

Četvrtak, 06.12.2012.

14:52

Sudar džeza i klarineta u DOB-u

Balkan Clarinet Summit, jedinstveni muzički sastav, koji čini šest vrhunskih evropskih klarinetista, nastupiće 6. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Izvor: B92

Default images

Ovaj jedinstveni muzički ansambl čini šest vrhunskih evropskih klarinetista. Njihova muzika zasniva se na mešavini džeza, kreativne kamerne muzike i klarinetske tradicije Jugoistočne Evrope, obučene u sasvim novo ruho.

Ansambl su, na inicijativu Goethe Instituta, okupili Steffen Schorn i Claudio Puntin. Nakon prvog dela turneje, koja je održana u septembru ove godine u Grčkoj i Rumuniji, muzičari su trenutno na balkanskoj turneji. Oni su ujedno i autori aranžmana, na čijim temeljima, zajedno sa svojim balkanskim kolegama, kreiraju neodoljivu sintezu klarinetske tradicije Balkana i savremene muzičke improvizacije.

Naziv projekta Jazz Meets Klarino otkriva inicijalnu inspiraciju – mešanje jazza kojim se bave Schorn i Puntin, sa folklorom Balkana, a posebno Grčke iz koje potiče klarino, jedan od esencijalnih instrumenata grčke muzičke tradicije.

Posebnu atrakciju predstavlja učešće našeg izuzetnog umetnika Slobodana Trkulje, koji je, kao jedan od najboljih naših klarinetista, jedini učesnik ovog fantastičnog umetničkog sastava sa naših prostora. Iako je Slobodan poznat da maestralno svira na petnaestak instrumenata, ovaj put će se fokusirati samo na jedan instrument – klarinet.

“Sa radošću sam prihvatio poziv da učestvujem u ovom nesvakidašnjem umetničkom projektu. Svaki od klarinetista je majstor u svom stilu i milina je slušati kako kroz zvuk klarineta prikazuju bogatu tradiciju i kulturu svoga naroda”, kazao je Trkulja.

“Na prvom delu naše zajedničke turneje, koja je održana u septembru u Atini, Solunu i Brašovu, iskreno smo uživali u stvaranju zajedničkog zvuka u izuzetno kreativnoj atmosferi gde smo svi bili i učenici i učitelji. Na ovom, drugom delu, naše Balkanske turneje koji se između ostalih održava i u našoj zemlji, potrudiću se da budem dobar domaćin mojim prijateljima i da ih što bolje upoznam sa našim divnim narodom i bogatom kulturom”, zaključuje naš svestrani muzičar.

Steffen Schorn je jedan od vodećih nemačkih muzičara srednje generacije, dok je švajcarski klarinetista Claudio Puntin takođe laureat brojnih internacionalnih nagrada. Osim u Beogradu i Novom Sadu, Balkan Clarinet summit se održava još i u Sofiji, Sarajevu, Zagrebu, Ankari, Istanbulu, Izmiru i Atini. Sledeće godine je planiran nastavak turneje koncertima u velikim evropskim gradovima.

Koncert u Domu omladine u Beogradu održava se početkom u 20 časova, a cena ulaznica je trista dinara. Dan kasnije sastav nastupa i u Novom Sadu.

B92 i Dom omladine poklanjaju vam 3x2 karte koncert za Balkan Clarinet Summit. Prijavite se na karte@b92.net ostavite ime, prezime i broj kontakt telefona, a u subjektu poruke obavezno upišite Balkan Clarinet Summit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

23 h

Podeli: