Kultura

Subota, 01.01.2022.

14:22

Dokumentarac o Bitlsima menja istorijske predstave i predrasude - Lenon i Makartni idu u Jugoslaviju

Ovih devet sati materijala u trodelnom dokumentarcu Pitera Džeksona "Get Back" toliko je bogatstvo do sada nepoznatih i briljantnih sekvenci da su dve stvari sasvim izvesne; Džekson će sigurno dobiti Oskara u februaru, dok mi ostali možemo zahvaliti što su desetine sati sačuvanih filmskih i audio kaseta konačno puštene u prodaju posle 50 godina.

Izvor: vecernji.hr

Dokumentarac o Bitlsima menja istorijske predstave i predrasude - Lenon i Makartni idu u Jugoslaviju
Foto:EPA/PETER POWELL

Dokumentarac "Get Back" je toliko ključan za proučavanje Bitlsa da donekle menja dobro poznate zaključke koji su do sada smatrani "svetim spisom" karijere najvažnijeg benda u istoriji roka.

U prvoj verziji filma Piter Džekson je imao čak 18 sati montiranog materijala, a i ovih devet će mnogima biti previše. Naime, snimajući novi album i pripremajući koncertni nastup u januaru 1969. godine, nekoliko meseci posle "Belog albuma", Bitlsi su ušli u filmski studio "Twickenham", a sa njima i reditelj Majkl Lindzi-Hog, čiji je tadašnji film "Let It Be" objavljen je 1970. godine, kada je objavljen istoimeni album.

Ali ono što je godinama bilo svedočanstvo "januarske diktature" pada u vodu pre nego što nudi novi, daleko sveobuhvatniji prikaz snimanja, druženja, razgovora i života u Bitlsima.

Mnoge betonirane istine padaju u vodu; Lenon i Makartni nisu bili rivali, već partneri koji su se voleli i cenili pred kamerama i svima prisutnima.

Podjednako talentovani i moćni, prosto su neodoljivi kada gledate njihovu saradnju u studiju u trenucima dok ideje pucaju, rađaju se nove pesme, a oni, kao najbolji sparing partneri, podržavaju jedni druge.

U toj jednačini u kojoj je i dalje veliki Ringo Star – najsimpatičniji deo kvarteta i sjajni bubnjar koji "iz prve" prati sve što drugi sviraju – mogao je da padne samo Džordž Harison.

Harison je prvi napustio Bitlse posle nedelju dana snimanja i otišao u Liverpul, nezadovoljan što njegove nove pesme, nepravedno, ne prolaze kod ova dva ravnopravna lidera grupe.

Tek nakon dva susreta celog benda Harison se vratio i nastavio sa radom, ali je njegovo "kiselo lice" bilo prvi signal od tada da nema povratka.

"Get Back" je nešto poput Bergmanove "Prizora iz bračnog života", psihološki i radni portret Bitlsa na vrhuncu njihove slave i kreativnih sposobnosti.

Zaboravite sve dokumentarne filmove u kojima mlađe rok zvezde glume neposrednost i spontanost, da je januar 1969. bio dokaz da su Bitlsi umeli da upale kamere tokom najosetljivijeg dela rada i otkriju sve svoje odnose, bez obzira na status neupitnog planetarnog stenska božanstva. Velika zasluga pripada tadašnjem reditelju Majklu Lindzi-Hogu što je savršeno postavio kamere i mikrofone i snimio sve detalje za nekoliko nedelja rada, u čemu je plan za televizijski specijal i nastup na mediteranskom ostrvu, a zatim na Primrose Hill u Londonu propao.

izbor je pao na krov londonske zgrade u kojoj se nalazila nova Bitlsova kompanija "Epl".

Na kraju "Come back-a" videćete ceo poslednji javni nastup Bitlsa. Usput su se preselili iz Tvickama u novi Epl studio, čekali postavljanje opreme, kasnili, mučili se i egzorcistički otkrivali slojevite odnose, pozdravili Pitera Selersa, klavijaturistu Bilija Prestona kog su poznavali iz Hamburga 1962. godine, nakon čega je snimanje počelo u punom brzinom.

Preston jedini može reći da je svirao i sa Bitlsima i sa Stonsima, sa kojima je bio u Zagrebu 1976. Ali u dva momenta filma Lenon i Makartni satirično razmišljaju šta da rade i kuda, pa kažu da treba da idu u Jugoslaviju, što je kuriozitet svoje vrste.

Teško ih je spasiti, ali zato devet sati filma Pitera Džeksona menjaju istorijske predstave i predrasude, uz sjajnu dramaturgiju i u punoj snazi režirajući vrhunski montiran višečasovni materijal o Bitlsima.

Ukratko, nema važnijeg rok dokumentarca od ovog koji ćete uskoro moći da pogledate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: