Kultura

Nedelja, 05.01.2020.

13:50

48. FEST u znaku Bekima Fehmijua: Bio je simbol jugoslovenstva

Beogradski međunarodni filmski festival Fest odaće u 48. izdanju posebnu počast jednom od najvećih glumaca jugoslovenske kinematografije Bekimu Fehmijuu (1936-2010), povodom decenije od njegove smrti.

Izvor: B92, SEEcult.org

48. FEST u znaku Bekima Fehmijua: Bio je simbol jugoslovenstva
Foto: YouTube/Printscreen

U znak sećanja na tog velikana domaćeg glumišta, 48. Fest najavio je retrospektivu Fehmijuovih filmova, a njegov lik imaće centralnu ulogu i u vizuelnom identitetu festivala, objavljeno je na sajtu Festa.

Rođen kao Albanac u Sarajevu, odrastao na Kosovu, studirao u Beogradu, a radio širom Jugoslavije, Bekim Fehmiju bio je simbol jugoslovenstva i čovek koga su bezrezervno voleli i poštovali širom regiona i u celoj Evropi.

Bio je jedna od retkih figura iz javnog života koja se pobunila protiv rastućeg nacionalizma i bratoubilačkih ratova devedesetih, a svoj protest iskazivao je potpunim povlačenjem iz javnosti. U junu 2010. godine u Beogradu okončao je život hicem iz pištolja, a prema njegovoj želji, pepeo je rasut u reci Bistrici u Prizrenu na Kosovu, u kojem je proveo veliki deo detinjstva.

Fehmiju je ostvario više od 40 uloga u filmovima širom Jugoslavije, ali i u mnogobrojnim internacionalnim produkcijama. Bio je prvi istočnoevropski glumac koji je zaigrao u holivudskom filmu za vreme Hladnog rata - Avanturistima (1970) Luisa Džilberta. Sarađivao je sa rediteljima Dinom de Laurentisom i Džonom Hjustonom, a partneri na velikom platnu bili su mu Olivija de Hevilend, Ava Gardner, Dirk Bogart, Šarl Aznavur i druge svetske zvezde. Iako nije uspeo da se probije u Holivudu, ostvario je značajnu karijeru u evropskim arthaus produkcijama, a glumio je na čak devet jezika.

Kritičari i istoričari filmske umetnosti ocenili su ga kao glumca koji je promenio istoriju jugoslovenske kinematografije, i to najviše zbog uloge Belog Bore u jednom od ključnih filmova crnog talasa – kultnom ostvarenju “Skupljači perja” Aleksandra Saše Petrovića, koje je nagrađeno Gran prijem žirija u Kanu, a Bekima je gurnulo u sam vrh domaćeg i evropskog glumišta. Pozorište je bilo njegova velika ljubav i upravo u pozorištu se njegova karijera simbolično i završila - 1987. godine, tokom izvođenja predstave "Gospođa Kolontajn", Fehmiju je išetao sa scene u znak protesta zbog zapaljive antialbanske propagande koja je počela da se širi državom.

Bekim Fehmiju je bio inspiracija i za festival "Mirdita, dobar dan", koji predstavlja savremenu kosovsku scenu u Beogradu i obrnuto, ali ga već godinama prate i tenzije.

48. FEST biće održan od 28. februara do 8. marta pod sloganom Skupljači emocija, a kako je ranije najavljeno, najveća zvezda biće američki glumac Džon Malkovič, producent, dramski pisac i reditelj, koji će primiti i priznanje Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: