Kultura

Sreda, 15.05.2019.

08:32

Otvaranje Kanskog festivala : Prazna stolica, Tramp i zid sa Meksikom

Premijerom komedije američkog reditelja Džima Džarmuša "Mrtvi ne umiru", sinoć je otvoren 72. Kanski festival, čijem žiriju predsedava meksički režiser i dobitnik Oskara, Alehandro Injaritu.

Izvor: B92, Tanjug

Otvaranje Kanskog festivala : Prazna stolica, Tramp i zid sa Meksikom
Foto: Francois Durand/Getty Images

To je prvi put da je jedan film o zombijima, u kojem uloge tumače Adam Drajver, Bil Mari i Tilda Svinton, otvorio festival na Francuskoj rivijeri.

Otvaranje festivala obeležio je i strastven govor Injaritua o planovima američkog predsednika Donalda Trampa za izgradnju zida na granici sa Meksikom, kao i prazna stolica s natpisom "Agnes V", koja je tako ostavljena u čast francuske filmske režiserke Anges Varda, rođene u Balgiji, koja je u martu preminula u 90. godini.

Na otvaranju je izvedena i pesma "Without You" iz njenog filma "Cléo from 5 to 7".

Injaritu, najpoznatiji po filmovima "Čovek ptica" i "Povratnik", prvi je Latinoamerikanac na čelu žirija, koji će odlučiti ko će dobiti ovogodišnju Zlatnu palmu i druge nagrade ovog, jednog od najprestižnijih filmskih festivala u svetu.

Obraćajući se novinarima, zajedno sa kolegama iz žirija, Injaritu je povukao paralelu između Trampove retorike i one koja je korišćena 1930-ih.

"Znamo kako se ova priča završava ako zadržimo takvu retoriku", rekao je Injaritu.

Ovogodišnji Kan se održava sa uobičajenim vrtlogom slavnih i kontroverzi, preneo je AP.

Svoj debi na francuskom filmskom festivalu imaće film Kventina Tarantina "Dogodilo se jednom u Holivudu" i biografski film posvećen Eltonu Džonu "Roketmen".

Prošle godine u Kanu su 82 žene protestovale zbog nejednakosti polova na slavnom festivalskom crvenom tepihu. Umetnički direktor Tjeri Fremo obećao je da će proces izbora filmova na festivalu biti transparentniji i da će izvršne odbore podstaći na rodnu ravnopravnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

20 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: