Subota, 28.02.2015.

12:24

Automobili bombe ubili 27 ljudi

U današnjim eksplozijama automobila bombi na pijaci i šiitskim kontrolnim punktovima severno od iračkog glavnog grada Bagdada ubijeno je 27 ljudi.

Izvor: Beta

Default images

Prve bombe eksplodirale su danas blizu pijace u gradu Balad Ruzu, 70 kilometara severoistočno od Bagdada, kada je ubijeno 11 ljudi, a 50 povređeno, prema policijskim i bolničkim izvorima.

Kasnije je bombaš samoubica napao šiitski kontrolni punkt kod grada Samare, a u napadu je ubijeno osam šiitskih boraca, a 15 je ranjeno, navele su vlasti.

Posle napada oko Samare, 95 kilometara severno od Bagdada, usledili su okršaji između iračkih bezbednosnih snaga i ekstremista Islamske države.

Samara i okolne oblasti su pod stalnim napadima ekstremista Islamske države koja drži oko jednu trećinu teritorije Iraka i susedne Sirije, i gde je proglasila kalifat.

Drugi bombaš samoubica napao je drugi kontrolni punkt siitskih milicija južno od Samare kada je ubijeno osam boraca, a 16 povređeno naveli su zvaničnici.

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad mada se u Iraku skoro svakodnevno događaju napadi za koje odgovornost često preuzima ekstremistička grupa Islamska država.

U Bagdadu je irački premijer Hajder Al-Abadi obećao da će pronaći i kazniti osobe koje su uništile drevne objekte u severnom iračkom gradu Mosulu.

Islamska država u četvrtak je objavila video snimak koji navodno prikazuje uništavanje drevnih predmeta.

Na petominutnom video snimku vidi se grupa ljudi s bradama koji maljevima i bušilicama u muzeju u Mosulu uništavaju velike kipove. Video zatim prikazuje i muškarca u crnoj odeći kako na obližnjem arheološkom nalazištu uništava kip krilatog bika - asirskog zaštitnog božanstva, iz 7. veka pre nove ere.

Taj vandalizam izazvao je opšte osude u svetu, uključujući od Uneska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: