Utorak, 06.01.2015.

15:51

Državni vrh HR na prijemu SNV

Tradicionalnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV) povodom pravoslavnog Božića ove godine u Novinarskom domu prisustvovao je čitav državni vrh Hrvatske.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta/Hina

Prijemu su prisustvovali predsednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsednik Sabora Josip Leko, javili su hrvatski mediji.

Josipović je, kako prenosi Jutarnji list, rekao da Hrvatska "nikad ne bi bila u nauci, kulturi, politici, pa i u svojoj istoriji ovo što jeste da nije bilo njene srpske zajednice".

Josipović, koji se na božićnom prijemu u SNV pojavio prvi put posle tri godine nakon što se prošle i pretprošle godine opravdao zdravstvenim razlozima, rekao je u govoru da je obaveza političara da čuva društvo od tereta mržnje i netolerancije.

"Nažalost, svedoci smo kako neki na naš brod stavljaju najveći i najstrašniji teret, a to je mržnja i nevoljkost da se onaj koji je nešto malo drugačiji prihvati kao ravnopravan. Zato mi koji smo u politici imamo najveću obavezu da čuvamo društvo od tog tereta mržnje i netolerancije", rekao je Josipović, a prenosi Hina.

Okupljenima je Božić čestitao i Milanović, rekavši da su vrednosti za koje se bori "pravda, jednakost, sloboda i prava nacionalnih manjina", dok je predsednik Hrvatskog sabora izrazio zadovoljstvo što se odnosi većinskog hrvatskog naroda i srpske manjinske zajednice, koji su bili uzdrmani devedesetih "kontinuirano i sistemski poboljšavaju".

Predsednik SNV Milorad Pupovac je na prijemu govorio o tome šta je 2014. donela srpskoj zajednici, ističući da je prošlu godinu obeležio i porast netolerancije i "ružnih i naopakih reči".

"Uzdamo se u to da će izbori koji su pred nama doneti deo olakšanja i da će svako od nas napraviti najbolji izbor i pomoći da se rasteretimo onoga što nam ne treba - buke, besa, mržnje i neusmerenosti na životna pitanja", rekao je Pupovac.

Na prijemu je govorio i episkop Srpske pravoslavne crkve, mitropolit zagrebačko-ljubljansko Porfirije, koji je naglasio da je Božić praznik u kojem se Bog otkrio kao apsolutno dobro čoveku, koji je pozvan da dobro u sebi neprestano razvija i afirmiše.

Mitropolit je ranije danas služio prvu svečanu božićnu liturgiju u zagrebačkoj crkvi Svetog preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu.
Foto: Beta/Hina
Tradicionalno su dodeljene i nagrade SNV-a za humanizam, afirmaciju tolerancije i antifašističkih vrednosti, Jovici Brkiću, Oliveru Frljiću i posthumno Adamu Dupalu, a nagrada za doprinos razvoju srpskih institucija "Nikola Tesla" pripala je profesoru Miodragu Miloševiću, koji se početkom devedesetih godina 20. veka uključio u aktivno formiranje institucija Srba u Hrvatskoj, navodi hrvatska novinska agencija.

Okupljene su pozdravili i zamenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek i predsednik Predsedništva BiH Mladen Ivanić, dok na prijemu nije bilo predsednika HDZ-a Tomislava Karamarka, kao ni kandidatkinje te partije na predsedničkim izborima Kolinde Grabar Kitarović.

U ime Karamarka prisutan je bio spoljnopolitički sekretar HDZ i šef izborne kampanje Grabar Kitarovićeve Miro Kovač, koji je preneo čestitke pravoslavnim vernicima.

"Neka ovaj dan unese radost i nadu u vaše porodice, vaše domove i celu našu zajedničku domovinu Hrvatsku", naveo je između ostalog Karamarko u čestitki, preneo je Jutarnji list.

Posle zvaničnog obraćanja gosti su tradicionalno lomili česnicu i, kako ističe Hina, zanimljivo je da je novčić u njoj pronašao Josipović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

23 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: