Crna Gora posvećena ulasku u EU

Šef Misije Crne Gore pri EU Ivan Leković poručio je da je država u potpunosti posvećena procesu integracija i da je spremna da uloži godine napornog rada.

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

10:24

Default images

Leković je u autorskom tekstu za portal "Evropski zapadni Balkan" ocenio da kada Crna Gora primeni evropske standarde biće samo pitanje kada će postati nova članica Unije.

Leković je naveo da je budućnost Crne Gore u Evropskoj uniji i da njeni građani nemaju dileme vezane za buduću povezanost njihove zemlje sa članicama EU.

"Unija je to odobrila Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a Crnogorci su to potvrdili na referendumu u maju 2006. godine, kada je zemlja obnovila nezavisnost", podsetio je diplomata.

Prednosti Crne Gore u pregovaračkom procesu su, naglasio je, najbolji ekonomski rezultati među zemljama Zapadnog Balkana i dodao da je Crna Gora ušla u treću godinu pregovora sa veoma dobrim rezultatom - dva poglavlja su privremeno zatvorena, a deset otvorena za pregovore, prenosi portal Radio televizije Crne Gore.

Prema njegovim rečima, jezgro pregovaračkog procesa su poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe, vladavinu prava, slobodu i bezbednost.

"Svesni smo izazova koji su pred nama u oblastima zaštite životne sredine, bezbednosti hrane i poljoprivrede. I pored toga, vladavina prava ostaje naš prioritet, kao deo novog pristupa EU prema zemljama kandidatima", naveo je Leković.

Osim vladavine prava i demokratije, među ključnim zahtevima Unije su i održiva ekonomija i dobro ekonomsko upravljanje u zemljama Zapadnog Balkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: