Hamas: Nastavljamo borbu

Hamas saopštio da će nastaviti da se bori protiv Izraela sve dok ne ostvari svoje ciljeve. Netanijahu: Upotrebićemo onoliko sile koliko je potrebno.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 02.08.2014.

22:37

Default images

"Nastavićemo sa otporom dok ne ostvarimo svoje ciljeve", izjavio je za agenciju AFP portparol Hamasa Favzi Barhum, nedugo pošto je izraelski premijer Benjamin Netanijahu održao govor u kojem je rekao da je Izrael zadao "težak udarac" Hamasu u sukobima koji su izbili 8. jula.

"Netanijahu je zbunjen, što govori da se on suočava sa pravom krizom", rekao je Barhum.

Netanijahu je u večerašnjem obraćanju najavio i da će Izrael nastaviti vojnu operaciju u pojasu Gaze koliko god je potrebno i sa onoliko snage koliko je neophodno.

"Od početka smo obećali da ćemo vratiti zatišje izraelskim građanima i nastavićemo da delujemo dok ne postignemo taj cilj. Iskoristićemo toliko vremena koliko bude potrebno i upotrebićemo onoliko sile koliko je potrebno", rekao je Netanijahu na konferenciji za novinare u Ministarstvu odbrane u Tel Avivu.

U izraelskoj ofanzivi koja je počela 8. jula poginulo je 1.655 Palestinaca, a oko 8.900 je ranjeno. Na izraelskoj strani ubijeno je 65 vojnika i troje civila.

Danas je nastavljena razmena vatre, a do sada je bilo više pokušaja da se uspostavi primirje, ali nijedno nije potrajalo.

Izrael neće učestvovati u mirovnim pregovorima sa Hamasom u Kairu, zato što je otet njihov vojnik, ali planira da smanji intenzitet operacija u pojasu Gaze, nagovestili su ranije danas zvaničnici, a prenela je izraelska štampa.

Fond UN za decu (UNICEF) saopštio je danas da je 296 dece i mladih Palestinaca ubijeno u pojasu Gaze od početka izraelske ofanzive.

"Deca predstavljaju 30 odsto civilnih žrtava", naveo je UNICEF, uz bojazan da će taj broj da raste.

Braneći se od kritika međunarodne zajednice, Izrael tvrdi da je Hamas odgovoran za smrt palestinskih civila, jer, kako navodi, koristi stanovništvo kao živi štit.

To, u intervjuu za B92, tvrdi i izraelski ambasador u Beogradu Jozef Levi.

Tel Aviv je saopštio da skoro polovinu palestinskih žrtava u pojasu Gaze predstavljaju pripadnici Hamasa. S druge strane čuje se da su žrtve uglavnom civili.

Kabinet odbrane Izraela odlučio je ranije danas da ne šalje nikoga na pregovore o novom primirju u Kairu, zbog nedavne otmice izraelskog vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: