Četvrtak, 27.02.2014.

15:03

SAD Rusiji: Pazite šta radite

Sekretar odbrane SAD Čak Hejgel poručio je Rusiji da "ne vuče nikakve poteze u Ukrajini koji bi mogli biti pogrešno protumačeni", javlja AP.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Hejgel je posle sastanka ministara odbrane u NATO izrazio zabrinutost da bi Rusija mogla da reaguje na način koji bi doveo do pogrešnih procena u "ovom veoma delikatnom trenutku".

Hejgel je rekao da SAD pažljivo motre na ruske vojne vežbe koje se odvijaju blizu granice sa Ukrajinom i podvukao da se američka administracija čvrsto zalaže za teritorijalni integritet Ukrajine.

On je naveo i da SAD očekuju od svih zemalja da poštuju ukrajinski suverenitet i da izbegavaju bilo kakve provokacije.

Hejgel i drugi ministri NATO sastali su se danas sa zvaničnicima iz Ukrajine, a generalni sekretar Alijanse rekao je da je "ekstremno zabrinut" zbog situacije u Ukrajini, ali i da nema informacija o tome bi se vežbe vojske Rusije mogle da prerastu u nekakvu intervenciju.

Ranije danas je objavljeno da je nakon hitnih vežbi i podizanja borbene gotovosti ruske kopnene vojske u blizini granice sa Ukrajinom aktivirana i avijacija.

“Rusija da poštuje integritet Ukrajine”

Dejvid Kameron i Angela Merkel (Beta/AP)
Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je veoma zabrinut zbog situacije na Krimu i poručio Rusiji da treba da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

Kameron je, u zajedničkom obraćanju s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekao da bi teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine trebalo da poštuje svaka zemlja, kao i da bi Rusija, s obzirom da je obećala da će to učiniti, trebalo da održi svoju reč.

Britanski premijer je rekao da Merkelova i on žele da vide promene u Evropskoj uniji i da oboje veruju da su one moguće, prenele su agencije.

Kameron je ocenio da bi vrsta promena, koje Velika Britanija želi u EU, izgradila poverenje te zemlje u članstvo u Uniji.

"Održaćemo referendum pre kraja 2017. i pružiti britanskoj javnosti mogućnost izbora", zaključio je Kameron.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: