Subota, 22.02.2014.

11:33

Vulinu zabranjena poseta KM

Ministru zaduženom za KiM u ostavci Aleksandru Vulinu danas je zabranjeno je da poseti Kosovsku Mitrovicu, gde je trebalo da boravi u nedelju i ponedeljak.

Izvor: Beta

Default images

Kako je saopšteno, Vulin je o zabrani obavešten iz pisma koje je potpisao šef Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar, a u kojem se navodi da u nedelju 23. februara ne može da poseti Kosovsku Mitrovicu zbog ponovljenih izbora za gradonačelnika u tom gradu, dok za zabranu za ponedeljak nije dato nikavo obrazloženje.

"Jasno je da valjanog objašnjenja nema ni za jedno ni za drugo. Radi se o isključivo o samovolji Prištine, koja na ovaj način, krši jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na slobodu kretanja", stoji u saopštenju.

Ministarstvo za KiM pozvalo je međunarodnu zajednicu da obezbedi slobodno i bezbedno kretanje Srbima na Kosovu i Metohiji, a srpskim zvaničnicima da budu sa svojim narodom u Pokrajini, "uvek kada se za to ukaže potreba i prilika".

"Još jednom tražimo da Priština poštuje dogovore iz Brisela i evropske vrednosti na koje se stalno poziva, očito bez pokrića", navodi se u saopštenju.

Inače, Srbi koji su danas na Zadušnice hteli da posete pravoslavna groblja u mestima u kojima ne živi srpsko stanovništvo na KiM nisu dobili pratnju i garancije bezbednosti KPS, KFOR i Euleksa, zbog čega je Beograd izrazio protest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: